Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poort: bakhuisje in Nijkerk

Boerderij

Kamersteeg 14
3862PJ Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van De Poort: bakhuisje

Omschrijving Rechts naast het voorhuis staat een BAKHUISJE(2) uit de tweede helft van de negentiende eeuw, mogelijk met een oudere oorsprong. Dit gebouw heeft een schilddak met een opwaartse knik in de dakschilden. Het dak is belegd met oud Hollandse pannen. Het bakhuisje heeft in de westgevel een luik en in de zuidgevel links een deur en rechts een venster. Het bakhuisje bezit een gaaf bewaard gebleven INTERIEUR met onder meer een stookplaats, aardappelkelder, gemak en een kolenhok. Waardering BAKHUISJE uit de tweede helft van de negentiende eeuw, mogelijk met een oudere oorsprong. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrij gaaf bewaard bakhuisje dat in de huidige vorm uit de tweede helft van de negentiende eeuw dateert doch mogelijk nog een oudere kern bezit. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex waarvan de boerderij het hoofdobject vormt. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuisje dat een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523758
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poort: bakhuisje in Nijkerk

Boerderij 'De Poort'

Kamersteeg 14
Nijkerk
Omschrijving De deeldeuren van het achterhuis van de BOERDERIJ (1) zijn op het pad naar de weg gericht. De boerderij heeft een rieten dak m..

De Poort: varkensstal

Kamersteeg 14
Nijkerk
Omschrijving Ten zuid-westen van de boerderij bevindt zich een VARKENSSTAL(3) die gebouwd is op een rechthoekige plattegrond. De stal heeft..

De Poort: paardenstal

Kamersteeg 14
Nijkerk
Omschrijving Ten oosten van de boerderij bevindt zich een vermoedelijk uit de vroege twintigste eeuw daterende PAARDENSTAL (4) die opgetrok..

Boerderij 'Groot Proevegoed'

Appelsestraat 42
Nijkerk
Boerderij "Groot Proevegoed". Hoeve, 18e eeuw, onder rieten wolfdak. Het woongedeelte heeft een opkamer en vensters met goede roedenverdelin..

Jachthuis

Akkerweg 12
Nijkerk
Inleiding In het bos gelegen uit het derde kwart van de negentiende eeuw daterend JACHTHUIS, behorende tot het landgoed Appel. Het jachthui..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poort: bakhuisje in Nijkerk

Foto's (1)