Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Plas: schuur tegenover de achtergevel van de boerderij in Nijkerk

Boerderij

Appelsestraat 27
3862PG Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1940


Beschrijving van De Plas: schuur tegenover de achtergevel van de boerderij

Omschrijving De SCHUUR bevindt zich tegenover de achtergevel van de boerderij. Centraal in de afgewolfde VOORGEVEL bevindt zich een dubbele, geklampte, rechthoekige deur met links en rechts een klein venster. Links van de dubbele deur bevindt zich een kleinere enkele deur. Onder het wolfeind bevindt zich een geklampt, rechthoekig luik. In de LINKERZIJGEVEL bevinden zich vier regelmatig verdeelde geklampte, rechthoekige staldeuren. Centraal in de ACHTERGEVEL bevindt zich een dubbele, geklampte, rechthoekige deur. Links en rechts van deur bevindt zich een klein venster. Onder het wolfeind bevindt zich een geklampt, rechthoekig luik. De RECHTERZIJGEVEL is een blinde gevel opgetrokken uit gepotdekselde delen. Het INTERIEUR bevindt zich grotendeels nog in een oorspronkelijke staat. Waardering SCHUUR gebouwd als onderdeel van het BOERDERIJCOMPLEX De Plas' gelegen in een ongerept weidelandschap met beekjes en houtwallen. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaarde schuur als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de schuur met de andere onderdelen van het boerderijcomplex De Plas' gelegen buiten de bebouwde kom van Nijkerk. Het complex maakt deel uit van de agrarische bebouwing in het karakteristieke landschap met beekjes en houtwallen ook wel genoemd het landgoed Appel'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur als onderdeel van het boerderijcomplex De Plas' dat in de periode 1850-1940 haar huidige omvang en vorm gekregen heeft. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523755
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Plas: schuur tegenover de achtergevel van de boerderij in Nijkerk

Hallehuisboerderij 'De Plas'

Appelsestraat 27
Nijkerk
Omschrijving HALLEHUISBOERDERIJ met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een met riet gedekt afgewolfd zad..

De Plas: bakhuisje

Appelsestraat 27
Nijkerk
Omschrijving BAKHUISJE met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met rode oud Hollandse..

'De Ahof'

Appelsestraat 25
Nijkerk
"de Ahof". Hoeve, 18e eeuw, onder rieten wolfdak met in 1852 vernieuwde deel. Vensters met kleine roedenverdeling in de ramen en luiken; opk..

Boerderij 'Groot Proevegoed'

Appelsestraat 42
Nijkerk
Boerderij "Groot Proevegoed". Hoeve, 18e eeuw, onder rieten wolfdak. Het woongedeelte heeft een opkamer en vensters met goede roedenverdelin..

Jachthuis

Akkerweg 12
Nijkerk
Inleiding In het bos gelegen uit het derde kwart van de negentiende eeuw daterend JACHTHUIS, behorende tot het landgoed Appel. Het jachthui..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Plas: schuur tegenover de achtergevel van de boerderij in Nijkerk

Foto's (1)