Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Plas: bakhuisje in Nijkerk

Boerderij

Appelsestraat 27
3862PG Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1940


Beschrijving van De Plas: bakhuisje

Omschrijving BAKHUISJE met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met rode oud Hollandse pannen. De nokrichting van het bakhuisje staat haaks op die van de boerderij. Aan het uiteinde van de nok, in het verlengde van de topgevel aan de achterzijde, bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht. In de VOORGEVEL bevindt zich een centrale geklampte, rechthoekige deur met een acht-ruits bovenlicht. De gevel eindigt in een topgevel met een overstekend zadeldak voorzien van eenvoudige windveren. In de LINKERZIJGEVEL bevindt zich een klein T-venster. Tegen de ACHTERGEVEL bevindt zich een houten aanbouw met lessenaarsdak. De RECHTERZIJ- GEVEL is identiek aan de linkerzijgevel. Het INTERIEUR is grotendeels nog in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Waardering BAKHUISJE gebouwd als onderdeel van het BOERDERIJCOMPLEX De Plas' gelegen in een ongerept weidelandschap met beekjes en houtwallen. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard bakhuisje als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het bakhuisje met de andere onderdelen van het boerderijcomplex De Plas' gelegen buiten de bebouwde kom van Nijkerk. Het complex maakt deel uit van de agrarische bebouwing in het karakteristieke landschap met beekjes en houtwallen ook wel genoemd het landgoed Appel'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuisje als onderdeel van het boerderijcomplex De Plas' dat in de periode 1850-1940 haar huidige omvang en vorm gekregen heeft. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523754
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Plas: bakhuisje in Nijkerk

Hallehuisboerderij 'De Plas'

Appelsestraat 27
Nijkerk
Omschrijving HALLEHUISBOERDERIJ met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een met riet gedekt afgewolfd zad..

De Plas: schuur tegenover de achtergevel van de boerderij

Appelsestraat 27
Nijkerk
Omschrijving De SCHUUR bevindt zich tegenover de achtergevel van de boerderij. Centraal in de afgewolfde VOORGEVEL bevindt zich een dubbele..

'De Ahof'

Appelsestraat 25
Nijkerk
"de Ahof". Hoeve, 18e eeuw, onder rieten wolfdak met in 1852 vernieuwde deel. Vensters met kleine roedenverdeling in de ramen en luiken; opk..

Boerderij 'Groot Proevegoed'

Appelsestraat 42
Nijkerk
Boerderij "Groot Proevegoed". Hoeve, 18e eeuw, onder rieten wolfdak. Het woongedeelte heeft een opkamer en vensters met goede roedenverdelin..

Jachthuis

Akkerweg 12
Nijkerk
Inleiding In het bos gelegen uit het derde kwart van de negentiende eeuw daterend JACHTHUIS, behorende tot het landgoed Appel. Het jachthui..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Plas: bakhuisje in Nijkerk