Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. kerk en pastorie: tuinmuren, kerkhofmuren en hekwerken in Rumpt

Tuin Park Landgoed

Schuttersteeg 2
4156AE Rumpt (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 1851-1900


Beschrijving van R.K. kerk en pastorie: tuinmuren, kerkhofmuren en hekwerken

Omschrijving onderdeel B: TUINMUREN, KERKHOFMUREN EN HEKWERKEN Op het kerkgebouw sluit aan een een TUINMUUR aan de zijde van de Schuttersteeg. Deze tuinmuur is in baksteen gemetseld en voorzien van een trasraam en een ezelsrugafdekking met een bloktand aan de onderzijde. Ter plaatse van de Middenstraat gaat deze muur over in een ijzeren HEKWERK dat weer eindigt in een schuin geplaatste tuinmuur in de noordoosthoek. Ook deze muur heeft een ezelsrugdekking. Aan de Schuttersteeg bevindt zich de entree naar de kerk en de begraafplaats. Deze wordt begrensd door twee vierkante baksteenkolommen met hardstenen dekplaten en een dubbel ijzeren draaihek. Het met klinkers bestrate pad naar de kerk wordt begrensd door een tuinmuur rechts en de kerkhofhaag links. Tegenover de toegang naar de kerk bevindt zich tussen opgemetselde kolommen een dubbel smeedijzeren HEKWERK met daarop de tekst "HEDEN IK/MORGEN GIJ". Ook het kerkhof is gedeeltelijk ommuurd. Waardering TUINMUREN, KERKHOFMUREN en HEKWERKEN rond de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk. - Van architectuurhistorische waarde als onderdeel van een typologisch belangrijk en zeldzaam voorbeeld van een kerkgebouw met een in het verlengde daarvan geplaatste pastorie. De muren en hekwerken hebben een zorgvuldige detaillering en zijn van belang voor de complexwaarde van het geheel. - Van stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van het complex, waarbij een gedeelte van het muurwerk dient als kerkhofbegrenzing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523739
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. kerk en pastorie: tuinmuren, kerkhofmuren en hekwerken in Rumpt

R.K. kerk en pastorie: kerkgebouw

Schuttersteeg 2
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel A Het éénschepige KERKGEBOUW heeft een zadelkap waaronder ook de PASTORIE is opgenomen. De baksteengevels zijn ge..

Hardstenen veldkruis met wapen en opschrift

Veldkruis in uiterwaard bij de Linge
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
In de uiteraard van de Linge, ten noord-westen van het dorp, een hardstenen veldkruis met wapen en opschrift, ter herinnering aan Otto van S..

Pastorie met tuinmuur

Middenstraat 45
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
PASTORIE met TUINMUUR, gebouwd in 1890, in baksteen opgetrokken (kruisverband). Het pand telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een U-vorm..

Gietijzeren spijlenhek

Middenstraat 45
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Gietijzeren SPIJLENHEK, geplaatst achter door een ezelsrug afgesloten laag muurtje, dat eveneens onder de rijksbescherming valt. De samenges..

Huys Agtermonde

Dorpsdijk 41
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
"Huys Agtermonde". Gepleisterd dwarshuis onder pannen zadeldak, tussen puntgevels met vlechtingen, in oorsprong wellicht 17e eeuw, verbouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. kerk en pastorie: tuinmuren, kerkhofmuren en hekwerken in Rumpt

Foto's (1)