Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gietijzeren spijlenhek in Rumpt

Overig

Middenstraat 45
4156AG Rumpt (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Gietijzeren spijlenhek

Gietijzeren SPIJLENHEK, geplaatst achter door een ezelsrug afgesloten laag muurtje, dat eveneens onder de rijksbescherming valt. De samengestelde borstwering scheidt het plein met kerk van de straat af en is geplaatst tussen de rechter zijgevel van de pastorie (Middenstraat 45) en het naastgelegen woonhuis (Middenstraat 41?). Aan de linkerzijde is het hek hoger en staat het zonder laag muurtje vrij tussen vier gietijzeren, gecanneleerde zuiltjes voorzien van een bladkapiteel waarop een granaatappel rust. De vleugeldeuren sluiten direct aan op het grintpad dat naar de ten opzichte van de straat naar achter gelegen kerk leidt. Rechts bij de pastorie een trapje dat leidt naar een draaihekje met hoekposten met versiering, elk bekroond door een bloemknop. Het hek bestaat uit drie regels met tussen twee spijlen een van halve hoogte maar alle zijn voorzien van gestileerde lelies. Waardering SPIJLENHEK. - Van stedenbouwkundig belang vanwege de ligging van de pastorie en bijbehorend spijlenhek in de dorpskern tegenover de middeleeuwse kerk, centraal op het plein. Het spijlenhek scheidt het kerkelijke gebied af van de openbare weg. - Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een historisch gegroeid stedenbouwkundig gebied dat door de verhoogde ligging aan de Middenstraat met voorplein, spijlenhek en tuinmuur bij de N.H.-kerk een karakteristiek gezicht vormt en bepalend is voor het zichtbaar houden van deze situatie die herinnert aan een religieuze geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523736
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gietijzeren spijlenhek in Rumpt

Pastorie met tuinmuur

Middenstraat 45
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
PASTORIE met TUINMUUR, gebouwd in 1890, in baksteen opgetrokken (kruisverband). Het pand telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een U-vorm..

Toren der Hervormde Kerk

Middenstraat 43
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Toren der Herv.Kerk. Romano-gotisch bouwwerk, omstreeks 1300, geleed door nissen, en met een traptoren tegen de noordwesthoek. Later ingebr..

Hervormde Kerk

Middenstraat 43
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Herv. Kerk. Laat-gotische dorpskerk met eenbeukig, driezijdig gesloten koor uit de eerste helft der 15e eeuw, overdekt door een tongewelf, w..

Huys Agtermonde

Dorpsdijk 41
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
"Huys Agtermonde". Gepleisterd dwarshuis onder pannen zadeldak, tussen puntgevels met vlechtingen, in oorsprong wellicht 17e eeuw, verbouwd ..

R.K. kerk en pastorie: kerkgebouw

Schuttersteeg 2
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel A Het éénschepige KERKGEBOUW heeft een zadelkap waaronder ook de PASTORIE is opgenomen. De baksteengevels zijn ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)