Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize De Dreef in Rumpt

Tuin Park Landgoed

Dorpsdijk 9
4156AK Rumpt (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Huize De Dreef

DUIVENTOREN (B) gelegen aan de achterzijde van het huis, gedeeltelijk in het talud van de terp en middels een muur met afdak, belegd met eveneens kruispannen, hiermee verbonden. De duiventoren, gebouwd op vierkante grondslag, is als een toren gebouwd met drie witgepleisterde gevels op een grijsgeschilderde plint en telt twee geledingen gescheiden door een cordonlijst. De duiventoren is voorzien van een samengesteld dak van vier zadeldaken in de vorm van een kruis geplaatst, waarop bitumen. De dakranden zijn voorzien van gesneden lijsten. De gevels worden beneden in vierkante verdiepte velden geleed; boven zijn deze velden segmentboogvormig afgesloten. Als VOORGEVEL wordt de zijde beschouwd die haaks op de achtergevel van het huis staat tegenover het koetshuis. Hierin komt in de eerste geleding twee kippenladders voor die elkaar bovenaan ontmoeten. Boven bevinden zich 11 duivengaten met platte aanvliegsteentjes onder boogjes in schoon metselwerk. De LINKER ZIJGEVEL is op een 3x3-ruits raampje in de eerste geleding identiek aan de voorgevel. De ACHTERGEVEL is ongeschilderd en bevat enkel een klein raampje. De RECHTER ZIJGEVEL is naar het achterhuis gericht en bevat beneden een deur en boven een luik. Waardering DUIVENTOREN gebouwd rond 1850. - Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld van een raai vormgegeven duiventoren die bovendien als fenomeen in de zuidwest-Betuwe een zeldzaamheid vormt. - Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn verhoogde ligging op het langgerekte kavel tussen twee parallelle wegen typerend voor dit gestrekte esdorp. De toren vormt met de overige onderdelen een complex dat deel uitmaakt van een historisch gegroeide bebouwing in een landschappelijk gebied. - Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een duiventoren bij een herenhuis. Het houden van duiven was lange tijd een heerlijk voorrecht. Later werd aan de bouw van duifhuizen alleen nog de status van voornaamheid ontleend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523733
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize De Dreef in Rumpt

Huize De Dreef

Dorpsdijk 9
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Herenhuis (A), uitgelegd op een samengestelde plattegrond van twee tegen elkaar geplaatste rechthoeken waarvan de achterste (oudste en weste..

T-huis van het betuwse type

Middenstraat 17
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
T-huis van het Betuwse type. Woongedeelte met rieten zadeldak, ankers: 1773, vensters met luiken en twaalfruitsschuiframen. Deur met knop. H..

Hervormde Kerk

Middenstraat 43
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Herv. Kerk. Laat-gotische dorpskerk met eenbeukig, driezijdig gesloten koor uit de eerste helft der 15e eeuw, overdekt door een tongewelf, w..

Toren der Hervormde Kerk

Middenstraat 43
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Toren der Herv.Kerk. Romano-gotisch bouwwerk, omstreeks 1300, geleed door nissen, en met een traptoren tegen de noordwesthoek. Later ingebr..

Huys Agtermonde

Dorpsdijk 41
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
"Huys Agtermonde". Gepleisterd dwarshuis onder pannen zadeldak, tussen puntgevels met vlechtingen, in oorsprong wellicht 17e eeuw, verbouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize De Dreef in Rumpt