Station Geldermalsen: bijgebouw in Geldermalsen

Genteldijk 5
4191LD Geldermalsen

Beschrijving van Station Geldermalsen: bijgebouw

Eenlaags BIJGEBOUW (B). Noordelijk op het perron gelegen, bevindt zich onder de overkapping een rechthoekig bouwvolume dat evenals het hoofdgebouw in baksteen is opgetrokken en waarin met het station overeenkomstige detailleringen en materiaalgebruik is toegepast. De raam- en deurinvullingen zijn op een aantal plaatsen nog origineel (zes-ruits schuiframen en deuren met getoogde enkelruits bovenlichten). Waardering BIJGEBOUW bij station (B), gebouwd in 1886. - Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld van een bijgebouw bij een station uit de tweede helft van de 19de eeuw uitgevoerd in overwegend neo-renaissance stijl. - Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging tussen twee belangrijke sporen, op het traject 's-Hertogenbosch - Utrecht en Tiel - Gorinchem. Het in omvang bescheiden gebouw vormt een relatie met de overige onderdelen. - Van cultuurhistorisch belang. Als voorbeeld van een weinig voorkomend type eilandstation geeft het een typologische ontwikkeling aan van de stationsbouw in Nederland eind 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)