Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noordenhoek: tuinmuur in Deil

Tuin Park Landgoed

Appeldijk 1
4158ES Deil (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Noordenhoek: tuinmuur

Omschrijving onderdeel C De TUINMUUR die de voortuin vanaf de openbare weg van de oprit scheidt, is laag en in baksteen opgetrokken. Aan de bovenzijde is de muur met een ezelsrugafdekking afgesloten. De uiteinden van de muur zijn voorzien van vierkante gemetselde pijlers, met hardstenen afdekplaat. Waardering TUINMUUR (complexonderdeel C) uit omstreeks 1850 - Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een tuinmuur in baksteen opgemetseld, die hoge ensemblewaarden met de andere complexonderdelen bezit. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, dat een karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide rivierengebied, waar het complex de visuele noordelijke afsluiting van het dorp Deil vormt en zeer beeldbepalend gelegen is, op een verhoogde plaats aan de Linge. Het complex is zichtbaar van grote afstand. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, vanwege de bestemming van het complex en vanwege de oude geschiedenis van de bouwplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523720
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Noordenhoek: tuinmuur in Deil

Noordenhoek: landhuis

Appeldijk 1
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel A Het LANDHUIS heeft een onregelmatige plattegrond met twee bouwdelen. Het gedeelte aan de zuidzijde heeft een souter..

Noordenhoek: hekwerk

Appeldijk 1
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel D Het HEKWERK is een smeedijzeren spijlenhek in de heg. In een bocht van de Appeldijk bevindt zich een toegang in de ..

Vloedschuur

Benedeneindseweg 14
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Inleiding VLOEDSCHUUR, in kern vermoedelijk gebouwd in de late negentiende eeuw en gelegen op het erf van boerderij Onder de Linde' aan de..

Bergschuur

Benedeneindseweg 14
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Inleiding De BERGSCHUUR is gelegen op het erf van boerderij Onder de Linde, aan de noordzijde van de Benedeneindseweg in de kern van Deil. ..

De Brouwerij

Zoetenhoek 8
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Hoeve "De Brouwerij". Hoeve uit 1796 (?) onder wolfdak, gedekt door riet en pannen. Het links onderkelderde woongedeelte heeft vensters met ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Noordenhoek: tuinmuur in Deil

Foto's (1)