Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Malsenburg: vloedschuur in Buurmalsen

Boerderij

Rijksstraatweg 29
4197BA Buurmalsen (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Malsenburg: vloedschuur

Complexonderdeel B Aan de zuidzijde van de boerderij sluit een grote VLOEDSCHUUR met een rechthoekig grondvlak aan. De schuur heeft een groot wolfsdak dat aan de Rijksstraatwegzijde met rode verbeterde Hollandse pannen is belegd. De Achterwegzijde is met geprofileerde staalplaat belegd. De gemetselde gevels van de schuur zijn geheel of gedeeltelijk bepleisterd en op sommige plaatsen vernieuwd. De korte noordzijde heeft ter plaatse van de zolder twee kleine ramen en een rond raam. De gevel aan de Achterwegzijde is niet zichtbaar vanwege een oude stenen schuur. De korte zuidgevel bevat een hooggelegen ingangspartij met recht afgesloten deeldeuren in een zwaar kozijn met erboven een rechthoekig hooiluik en aan weerszijden twee halfronde stalramen. De gevel aan de Rijksstraatweg heeft links een steunbeer en rechts een schoorsteen. Daartussen bevinden zich moderne 6-ruits betonramen, een klein 4-ruits raam en een moderne dubbele deur. Waardering: VLOEDSCHUUR bij de Malsenburg. - Van architectuurhistorisch belang als goed bewaard voorbeeld van een vloedschuur voorzien van een enorme kap. - Van stedenbouwkundig belang vanwege de relatie met de overige complexonderdelen en als onderdeel van de historische bebouwing aan de Rijksstraatweg. - Van cultuurhistorisch belang vanwege de afleesbaarheid van de ontwikkelingsgeschiedenis van de complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523715
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Malsenburg: vloedschuur in Buurmalsen

Malsenburg: Boerderij

Rijksstraatweg 29
Buurmalsen (Gemeente Geldermalsen)
Complexonderdeel A De grote boerderij bezit een rechthoekig grondvlak en bestaat uit twee bouwlagen met in kruisverband gemetselde gevels. R..

Malsenburg: wagenschuur

Rijksstraatweg 29
Buurmalsen (Gemeente Geldermalsen)
Complexonderdeel C Links van de vloedschuur bevindt zich een hooggelegen houten WAGENSCHUUR, samengesteld uit drie ankerbalkgebinten onder e..

Boerderij met tuinhek

Rijksstraatweg 27
Buurmalsen (Gemeente Geldermalsen)
Inleiding Op een terp gelegen BOERDERIJ, met HEKWERKEN, waarschijnlijk in het laatste kwart van de 19de eeuw gebouwd. Dit gedeelte van de R..

Hervormde Kerk

Rijksstraatweg 11
Buurmalsen (Gemeente Geldermalsen)
Herv. KERK. Laat-gotische pseudobasiliek met driebeukig schip op pijlers, evenals de toren waarschijnlijk eerste helft 15e eeuw, en eenbeuki..

Toren der Hervormde Kerk

Rijksstraatweg 11
Buurmalsen (Gemeente Geldermalsen)
Toren der Herv. Kerk. 15e eeuws bouwwerk, bekleed met tufsteen. Bakstenen klokkenverdieping met in elk gevelvlak twee galmgaten. Ingesnoerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Malsenburg: vloedschuur in Buurmalsen