Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hilverbeek, moestuinensemble met tuinmanswoning en slangenmuur in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Leeuwenlaan 3
1243KA 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1731


Beschrijving van Hilverbeek, moestuinensemble met tuinmanswoning en slangenmuur

Omschrijving MOESTUINENSEMBLE met TUINMANSWONING en SLANGENMUUR (3): Het moestuinensemble van het complex historische buitenplaats Hilverbeek vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in een moestuinaanleg van rond 1731. De moestuin ligt ten oosten van het hoofdhuis en de tuinderswoning ligt tegenover het koetshuis langs de huidige toegangsweg. De slangenmuur bevindt zich langs de noordzijde van de tuin. Na de afbraak van de oorspronkelijke bouwhuizen op het voorplein van het huis werd in 1808 de huidige tuinmanswoning gebouwd. Dit is een vrij lang op rechthoekige plattegrond opgetrokken gebouw van één bouwlaag onder zadeldak tussen topgevels. Het gehele gebouw is gepleisterd. De voorgevel is op onregelmatige wijze ingedeeld met zes vensterassen en een deurpartij. De vensters bevatten roedeverdeelde schuiframen. De slangenmuur is vermoedelijk gebouwd in de periode 1724 - 1738 door Hendrick Bicker. De muur bestaat uit twee delen onderbroken door een toegangspoort. Direct na de poort is de muur over enkele meters niet slingerend maar recht. Bouwsporen duiden er op dat zich hier een kas heeft bevonden. Aan de achterzijde zijn enkele steunberen aangebracht. Waardering Het MOESTUINENSEMBLE met TUINMANSWONING en SLANGENMUUR is van algemeen belang vanwege: - zijn functionele betekenis voor de buitenplaats; - de inmiddels vrij zeldzame slangenmuur; - de ensemblewaarde op zichzelf, maar ook in relatie tot het koetshuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523707
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hilverbeek, moestuinensemble met tuinmanswoning en slangenmuur in 's Graveland

Koetshuis met dienstwoning en orangerie

Leeuwenlaan 5
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Koetshuis met dienstwoning en orangerie mansardedak begin XIX.

Hilverbeek, koetshuis en oranjerie

Leeuwenlaan 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving van het KOETSHUIS ANNEX ORANJERIE (6): Koetshuis annex oranjerie van het complex historische buitenplaats Hilverbeek. Ten oos..

Hilverbeek

Leeuwenlaan 7
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving van het HOOFDHUIS (1): Het nagenoeg vierkante hoofdhuis van het complex historische buitenplaats Hilverbeek, gebouwd in de pe..

Hilverbeek, historische tuin- en parkaanleg

Leeuwenlaan 7
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving van de HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2): Historische parkaanleg van het complex historische buitenplaats Hilverbeek. Van de ..

Hilverbeek, brug met teogangshek

Leeuwenlaan 7
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving BRUG MET TOEGANGSHEK (4): Brug met toegangshek bij het complex historische buitenplaats Hilverbeek, gelegen over de waterloop..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hilverbeek, moestuinensemble met tuinmanswoning en slangenmuur in 's Graveland