Meer dan 63.000 rijksmonumenten


DRU, Gebouw F (fabrieksgebouwen: exkausterlokaal/poetsafdeling en slijterij) in Ulft

Nijverheid Industrie

Hutteweg 24
7071BV Ulft (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van DRU, Gebouw F (fabrieksgebouwen: exkausterlokaal/poetsafdeling en slijterij)

GEBOUW F Inleiding Aan de noordzijde van de gieterij (gebouw G) is met enige tussenruimte in 1895 gebouw F gebouwd. Het gebouw is samengesteld uit het EXHAUSTERLOKAAL/ POETSAFDELING met, opnieuw enige tussenruimte, de droog- en fijnSLIJPERIJ en keurkamer. In de periode 1927-1938 is de ruimte tussen gieterij en exhausterlokaal/poetsafdeling dichtgebouwd als uitbreiding van het exhausterlokaal/poetsafdeling. In de periode na 1938 is het gedeelte tussen het exhausterlokaal/poetsafdeling en de slijperij dichtgebouwd ten behoeve van de slijperij. Het gebouw maakt deel uit van de ten dele gesloten oostelijke gevelwand van de fabrieksstraat Olde Hutstraat Omschrijving Het pand is gebouwd op een in wezen rechthoekig grondplan met een afgeschuinde oostzijde en telt één bouwlaag onder een plat dak. Met name de westgevel heeft een representatieve uitstraling. Met uitzondering van een gedeelte van de oostgevel grenzen de overige gevels of hebben gegrensd aan andere bebouwing en zijn niet zodanig ontworpen. De WESTGEVEL is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt verticaal geleed door gemetselde pilasters. Ter hoogte van de daklijst worden deze pilasters onderling verbonden door een in reliëf uitgemetselde lijst ter beëindiging van het gevelvlak. De indeling per travee is verschillend, mede veroorzaakt door diverse wijzigingen. Er zijn traveeën die een segmentboogvormig, ijzeren raam bevatten met een roedenverdeling, soms verschillend van afmeting; traveeën met rechthoekige ramen; traveeën waar de ramen zijn vervangen door een deur en er zijn blinde traveeën. Door de verticale geleding vormt deze westgevel ogenschijnlijk een samenhangend geheel, maar toont in feite een rommelig beeld door de diversiteit in de traveebehandeling. Het gedeelte van de OOSTGEVEL dat zichtbaar is, heeft eveneens een verticale geleding en wordt door gemetselde pilasters in zes traveeën gedeeld. Per travee is een slank, segmentboog-vormig, ijzeren raam met roedenverdeling geplaatst. Het gevelvlak wordt beëindigd met een in reliëf gemetselde daklijst. Gietijzeren kolommen ondersteunen de I-balken waarop houten kinderbalken rusten. Waardering - Van architectuurhistorisch belang vanwege het goede en redelijk gave voorbeeld van een fabrieksgebouw uit 1895. Het eenlaagse fabriekspand bezit in het platte dak bijzondere rupslantaarns. - Van stedenbouwkundig belang vanwege de situering aan de Olde Hutstraat. Het gebouw vormt een onderdeel van een historisch gegroeid fabrieksterrein en speelt daarin een beeldbepalende rol. Daarnaast heeft het object een ensemblewaarde in relatie tot zijn omringende bebouwing. - Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn oorspronkelijke functie in relatie tot het productieprocesa van de ijzergieterij welke is verbonden met de belangrijke industriële ontwikkeling in de Liemers en daarmee een aspect van de economische geschiedenis vertegenwoordigt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523696
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van DRU, Gebouw F (fabrieksgebouwen: exkausterlokaal/poetsafdeling en slijterij) in Ulft

DRU, Gebouw A, emaileerfabriek met watertoren (Beltmancomplex)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW A De EMAILLEERFABRIEK met WATERTOREN werd in 1913 gebouwd, naar een ontwerp van architect G. Beltman, en is gesitueerd op de hoek N..

DRU, Gebouw B (portierscomplex: aan- en uitbouwen rond een pakhuis)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW B De MODELMAKERIJ werd gebouwd in 1902, met stijlmotieven die zijn ontleend aan de neo-renaissance. De portiersloge is van later da..

DRU, Gebouw C (portierscomplex: de modelmakerij)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW C Tegen de oostzijde van de modelmakerij (gebouw B) werd in 1905 het MAGAZIJN gebouwd, eveneens met stijlelementen ontleend aan de ..

DRU, Gebouw D (portierscomplex: een magazijn)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW D Tegen de oostzijde van het magazijn uit 1905 (gebouw C) werd tussen 1905 en 1910 een STAMPERIJ gebouwd, voorzien van drie sheddak..

DRU, Gebouw E (portierscomplex: de stamperij)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW E Dit gebouwencomplex is SAMENGESTELD uit verschillende op zichzelf staande delen die in de loop van de tijd zijn bij- en aangebouwd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)