Meer dan 63.000 rijksmonumenten


DRU, Gebouw D (portierscomplex: een magazijn) in Ulft

Nijverheid Industrie

Hutteweg 24
7071BV Ulft (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1905-1910


Beschrijving van DRU, Gebouw D (portierscomplex: een magazijn)

GEBOUW D Tegen de oostzijde van het magazijn uit 1905 (gebouw C) werd tussen 1905 en 1910 een STAMPERIJ gebouwd, voorzien van drie sheddaken. In de periode 1928-1938 werd aan de oostzijde de gloeiafdeling aangebouwd op een grondplan, waarvan de vorm werd bepaald door het verloop van de Oude IJssel. Het pand werd gebouwd op een rechthoekig grondplan, waartegen een latere aanbouw met een afgeschuinde oostzijde. Het telt één bouwlaag, gedekt met drie sheddaken. De latere uitbouw heeft een plat dak. De gevels van de stamperij zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Door de verschillende aanbouwen is alleen de ZUIDGEVEL zichtbaar, waarvan de baksteen is voorzien van een witte verflaag. Door de sheddaken is de gevel verticaal geleed in drie identieke traveeën. In elke travee bevinden zich twee slanke, segmentboogvormige, ijzeren ramen die in het metselwerk onder één gemetselde boog zijn geplaatst. De ramen zijn voorzien van een roedenverdeling. De sheddaken zijn aan de minst steile zijde gedekt met rood/oranje dakpannen. De overgang van gevel naar dak wordt gevormd door een tandsgewijze gemetselde daklijst, die ter hoogte van de nok eindigt in een smalle, rechthoekige hals. De latere aanbouw is opgetrokken in baksteen en eveneens witgeschilderd. De NOORDGEVEL heeft een rommelige indeling door de later aangebrachte gevelopeningen. De OOSTGEVEL bevat vier rechthoekige, ijzeren ramen met een achttienruits verdeling. In de ZUIDGEVEL zijn twee overeenkomstige ramen toegepast. Dit gevelvlak wordt geflankeerd door gemetselde pilasters waartussen, onder de dakrand een in reliëf gemetseld fries is aangebracht. In het INTERIEUR bestaat de ondersteuning van de sheddaken uit drie stalen liggers, die worden ondersteund door ijzeren kolommen en ten behoeve van een kolomvrije ruimte van ruim negen meter gedeeltelijk zijn onderspannen. Waardering - Van architectuurhistorisch belang vanwege het goede en redelijk gave voorbeeld van een fabrieksgebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dit eenlaagse gebouw is bijzonder onder meer door de toepassing van sheddaken die door onderspannen balken worden gedragen. - Van stedenbouwkundig belang vanwege de situering aan de ingang van het fabriekscomplex aan de Hutteweg, die vanaf de begintijd van DRU de toegangsweg heeft gevormd. Het gebouw vormt een onderdeel van een historisch gegroeid fabrieksterrein en speelt daarin een beeldbepalende rol. Daarnaast heeft het object een ensemblewaarde in relatie tot zijn omringende bebouwing. - Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn oorspronkelijke functie welke is verbonden met de belangrijke industriële ontwikkeling in de Liemers en daarmee een aspect van de economische geschiedenis vertegenwoordigt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523694
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van DRU, Gebouw D (portierscomplex: een magazijn) in Ulft

DRU, Gebouw A, emaileerfabriek met watertoren (Beltmancomplex)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW A De EMAILLEERFABRIEK met WATERTOREN werd in 1913 gebouwd, naar een ontwerp van architect G. Beltman, en is gesitueerd op de hoek N..

DRU, Gebouw B (portierscomplex: aan- en uitbouwen rond een pakhuis)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW B De MODELMAKERIJ werd gebouwd in 1902, met stijlmotieven die zijn ontleend aan de neo-renaissance. De portiersloge is van later da..

DRU, Gebouw C (portierscomplex: de modelmakerij)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW C Tegen de oostzijde van de modelmakerij (gebouw B) werd in 1905 het MAGAZIJN gebouwd, eveneens met stijlelementen ontleend aan de ..

DRU, Gebouw E (portierscomplex: de stamperij)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW E Dit gebouwencomplex is SAMENGESTELD uit verschillende op zichzelf staande delen die in de loop van de tijd zijn bij- en aangebouwd..

DRU, Gebouw F (fabrieksgebouwen: exkausterlokaal/poetsafdeling en slijterij)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW F Inleiding Aan de noordzijde van de gieterij (gebouw G) is met enige tussenruimte in 1895 gebouw F gebouwd. Het gebouw is samenge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)