Meer dan 63.000 rijksmonumenten


DRU, Gebouw C (portierscomplex: de modelmakerij) in Ulft

Nijverheid Industrie

Hutteweg 24
7071BV Ulft (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van DRU, Gebouw C (portierscomplex: de modelmakerij)

GEBOUW C Tegen de oostzijde van de modelmakerij (gebouw B) werd in 1905 het MAGAZIJN gebouwd, eveneens met stijlelementen ontleend aan de neo-renaissance. Mogelijk is dit magazijn ook een ontwerp van architectenbureau Beltman uit Enschede. Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondplan en telt vijf bouwlagen. De gevels zijn opgetrokken in roodbruine baksteen. Een grijze steen, deels afgewisseld met gele verblendsteen, is ter decoratie verwerkt in de over de gehele breedte van het gevelvlak lopende horizontale banden. Een gele verblendsteen is toegepast in het boogfries en de daklijst. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Langs de zuidgevel loopt een uitgemetselde plint. De gevelvlakken hebben een horizontale en verticale geleding door de toepassing van segmentboogvormige, ijzeren ramen met een zestienruits verdeling. De ramen op de bovenste verdieping hebben een twaalfruits verdeling. De horizontale geleding wordt versterkt door banden, uitgevoerd in grijze steen en gele verblendsteen, die de ramen onderling verbinden ter hoogte van boven-, onder- en wisseldorpel. De gevelvlakken worden, met uitzondering van de noordgevel, geflankeerd door gemetselde pilasters, die aan de bovenzijde opgaan in het boogfries en de verhoogde gemetselde daklijst van het platte dak. In de oorspronkelijke toestand stond op deze daklijst een bijna manshoog open muurwerk als balustrade. Decoratieve muurankers, door DRU zelf gegoten, sieren de gevelvlakken. De WESTGEVEL is t/m de vierde verdieping ingebouwd door het modellenmagazijn (gebouw B). Slechts de vijf ramen van de bovenste verdieping zijn zichtbaar. De NOORDGEVEL is geheel blind en niet voorzien van enige decoratie. De OOSTGEVEL is eveneens voor een deel ingebouwd door de stamperij (gebouw D). Alleen de ZUIDGEVEL is volledig in het zicht. De constructie in het INTERIEUR is opgebouwd uit stalen/gietijzeren kolommen en liggers, waarover de houten vloerbalken liggen. De ijzeren kolommen worden op de hogere verdiepingen kleiner in dimensionering en hebben een bijzondere detaillering. Waardering - Van architectuurhistorisch belang vanwege het goede en redelijk gave voorbeeld van een fabrieksgebouw uit 1905. Het vijflaagse gebouw is onder meer bijzonder door de toepassing van het in gele verblendsteen uitgevoerde boogfries onder de dakrand. - Van stedenbouwkundig belang vanwege de situering aan de ingang van het fabriekscomplex aan de Hutteweg, die vanaf de begintijd van DRU de toegangsweg heeft gevormd. Het gebouw vormt een onderdeel van een historisch gegroeid fabrieksterrein en speelt daarin een beeldbepalende rol. Daarnaast heeft het object een ensemblewaarde in relatie tot zijn omringende bebouwing. - Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn oorspronkelijke functie welke is verbonden met de belangrijke industriƫle ontwikkeling in de Liemers en daarmee een aspect van de economische geschiedenis vertegenwoordigt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523693
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van DRU, Gebouw C (portierscomplex: de modelmakerij) in Ulft

DRU, Gebouw A, emaileerfabriek met watertoren (Beltmancomplex)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW A De EMAILLEERFABRIEK met WATERTOREN werd in 1913 gebouwd, naar een ontwerp van architect G. Beltman, en is gesitueerd op de hoek N..

DRU, Gebouw B (portierscomplex: aan- en uitbouwen rond een pakhuis)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW B De MODELMAKERIJ werd gebouwd in 1902, met stijlmotieven die zijn ontleend aan de neo-renaissance. De portiersloge is van later da..

DRU, Gebouw D (portierscomplex: een magazijn)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW D Tegen de oostzijde van het magazijn uit 1905 (gebouw C) werd tussen 1905 en 1910 een STAMPERIJ gebouwd, voorzien van drie sheddak..

DRU, Gebouw E (portierscomplex: de stamperij)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW E Dit gebouwencomplex is SAMENGESTELD uit verschillende op zichzelf staande delen die in de loop van de tijd zijn bij- en aangebouwd..

DRU, Gebouw F (fabrieksgebouwen: exkausterlokaal/poetsafdeling en slijterij)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW F Inleiding Aan de noordzijde van de gieterij (gebouw G) is met enige tussenruimte in 1895 gebouw F gebouwd. Het gebouw is samenge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)