Meer dan 63.000 rijksmonumenten


zwartgeteerde wagenschuur in Breedenbroek

Boerderij

Prinsenstraat 14
7084BK Breedenbroek (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1873


Beschrijving van zwartgeteerde wagenschuur

Omschrijving Vrijstaande houten, zwartgeteerde WAGENSCHUUR ligt aan de achterzijde van de boerderij en bezit een rechthoekige plattegrond waarbij de voorgevel naar het westen is gericht. De nok van het dak is noord-zuid georiƫnteerd, overeenkomstig de nok van de hiervoor beschreven vier aaneengebouwde schuren. De schuur bezit een omlopend schilddak met een aan de voorzijde korter dakschild. Het dakschild aan de achterzijde is rechts doorgetrokken en wordt door rondhout ondersteund. Evenals de boerderij is deze met oud Hollandse pannen belegd. De VOORGEVEL bestaat uit vijf dubbele aaneengeschakelde deuren die alle zijn opgeklampt. Van de vier deuren van gelijke hoogte bezit alleen de meest rechtse deur horizontale planken. Links van de middenas bevinden zich dubbele deuren die duidelijk groter zijn. De ruimte tussen de bovenzijde van de deuren en de dakrand wordt ingenomen door horizontaal geplaatste plankdelen. De uiteinden van de vier ankerbalkgebinten steken buiten de gevel uit. De LINKER EN RECHTER ZIJGEVEL alsook de ACHTERGEVEL zijn laag en geheel blind uitgevoerd. INTERIEUR: De schuur doet dienst als wagenschuur en bezit vier ankerbalkgebinten die door kromme schoren worden verstijfd. Waardering WAGENSCHUUR maakt onderdeel uit van het complex met boerderij uit 1873. - Van architectuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm in in- en exterieur van de geheel in planken opgetrokken schuur. - Van stedenbouwkundige waarde in relatie tot de overige complex-onderdelen. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de lokatie die een veel oudere bewoning heeft gekend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523689
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van zwartgeteerde wagenschuur in Breedenbroek

Boerderij met aangrenzende bijschuren

Prinsenstraat 14
Breedenbroek (Gemeente Oude IJsselstreek)
Boerderij met aangrenzende bijschuren. Het met een schilddak gedekte voorhuis is met de nok ten opzichte van de vier schilddaken dwars gepla..

De Kempermolen

Molenweg 23
Breedenbroek (Gemeente Oude IJsselstreek)
Ronde bakstenen bovenkruier op belt (1882).

In de nabijheid van de kapel restanten van een oude kasteelaanleg

Kapelweg 38
Sinderen (Gemeente Oude IJsselstreek)
In de nabijheid van de kapel restanten van een oude kasteelaanleg, waarvan de oprijlanen zijn overgebleven.

Antoniuskapel

Kapelweg 38
Sinderen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Ned. Herv. Kerk. Witgepleisterd zaalkerkje met driezijdige sluiting, spitsboogvensters en op het dak een kleine dakruiter. Het kerkje is ged..

De Welsker: varkensschuur

Spekkendijk 26
De Heurne (Gemeente Aalten)
Omschrijving De VARKENSSCHUUR met aangebouwde langsdeel uit 1933 heeft een L-vormige plattegrond en is opgetrokken van in kruisverband geme..

Kaart & Routeplanner

Route naar zwartgeteerde wagenschuur in Breedenbroek