Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuisje, inrijpoort en tuinmuur, gelegen aan het begin van de oprijlaan van kasteel De Essenburgh in Hierden

Nijverheid Industrie

Zuiderzeestraatweg 197
3849AE Hierden (gemeente Harderwijk)
Gelderland

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Transformatorhuisje, inrijpoort en tuinmuur, gelegen aan het begin van de oprijlaan van kasteel De Essenburgh

TRANSFORMATORHUISJE, INRIJPOORT en TUINMUUR, ontworpen in 1929, gelegen aan het begin van de oprijlaan van kasteel De Essenburgh. In dit geheel is het transformatorhuisje ter camouflage in zeer traditionele vorm uitgevoerd als onderdeel van de ingangspartij met aansluitende ommuring. Het transformatorhuisje wekt de indruk een portierswoning te zijn, het heeft aan de veldzijde een voor deze functie merkwaardig bolkozijn met luiken met gesmeed geheng in 17de-eeuwse vormen. Aan de tuinzijde heeft het huisje de voor een trafo gebruikelijke stalen deur, zij het dat die hier voorzien is van een imitatie-smeedijzeren geheng. Een tweede deur is onopvallend in de zijgevel verborgen, in de dode hoek achter de omlopende tuinmuur. Het muurwerk is opgetrokken in imitatie-handvormsteen in halfsteen verband. Het is op dezelfde wijze uitgevoerd als de tuinmuur, waar het huisje naar de veldzijde iets uitspringt. Het schilddakje met leien in rijndekking heeft op de nokeinden een met lood beklede makelaar, waarop een bol. Aan de zijde van de inrit staat hierop een gesmeed ijzeren windvaantje. De fors geprofileerde gootlijst rust op eenvoudige gootklossen. Hierop sluit als fries een beschieting van drie planken aan. De inrijpoort bestaat uit twee lage pijlers met een geprofileerde natuurstenen dekplaat en basement. De vrij brede inrit hiertussen kan niet met een hek afgesloten worden. De vrijstaande rechter pijler, van de veldzijde gezien, draagt het uitgespaarde opschrift "DE ESSENBURGH". Op deze dekplaat staat een smeedijzeren lantaarn. Op de linker pijler sluit de tuinmuur aan, ingezwenkt oplopend naar het transformatorhuisje. Zowel rechts als links van dit gebouwtje draait de muur met een ronding 90 naar achter. Naar links rijst de muur op tot de goothoogte van het huisje en zoomt een brede strook af langs de oprijlaan. Het onderste deel als en basement uitgemetseld. Poeren ritmeren de lengte, enkele malen afgewisseld door een paar forse pijlers met natuursteenen dekplaat en bol, waartussen dan een bank uitzicht geeft op de oprijlaan. Rond 1925 is de Essenburgh ingrijpend verbouwd, de aanleg van inrijpoort, tuinmuur en transformatorhuisje sluit aan bij deze bouwcampagne. Waardering De INRIJPOORT en TUINMUUR zijn van belang als onderdelen van het landgoed van kasteel de Essenburgh, het TRANSFORMATORHUISJE sluit daarbij aan. Het is tevens een perfect en gaaf bewaard voorbeeld van het rond 1925 herhaaldelijk toegepaste streven naar het camoufleren van utiliteitsbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523680
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuisje, inrijpoort en tuinmuur, gelegen aan het begin van de oprijlaan van kasteel De Essenburgh in Hierden

Kasteel De Essenburgh

Zuiderzeestraatweg 199
Hierden (Gemeente Harderwijk)
Huis Groot Essenburg. Waarschijnlijk in de 13e eeuw gesticht goed, waarvan het huis in zijn huidige vorm dateert uit 1652 en verbouwd werd i..

Goed bewaarde boerderij met rieten wolfsdak en in de voorgevel jaartalankers

Zuiderzeestraatweg 130
Hierden (Gemeente Harderwijk)
Goed bewaarde boerderij met rieten wolfdak en in de voorgevel jaartalankers: 1839. Vensters met luiken en kleine roedenverdeling in de schui..

Gave boerderij onder rieten wolfsdak en met in de voorgevel jaartalankers: 1849

Zuiderzeestraatweg 159
Hierden (Gemeente Harderwijk)
Gave boerderij onder rieten wolfdak en met in de voorgevel jaartalankers: 1849. De vensters hebben luiken en schuiframen met kleine roedenve..

Boerderij met rieten wolfdak en in de voorgevel vensters met luiken en kleine roedenverdeling in de ramen

Mheenbroekweg 12
Hierden (Gemeente Harderwijk)
Boerderij met rieten wolfdak (XIX A?) en in de voorgevel vensters met luiken en kleine roedenverdeling in de ramen. Achtergevel van gepotdek..

Boerderij met rieten wolfdak en voorgevel met jaartalankers: 1837 en vensters met luiken en kleine roedenverdeling

Zuiderzeestraatweg 139
Hierden (Gemeente Harderwijk)
Boerderij met rieten wolfdak en voorgevel met jaartalankers: 1837 en vensters met luiken en kleine roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner