Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Oosterbeek

Graf Begraafplaats

Fangmanweg 21
6862EH Oosterbeek (gemeente Renkum)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1856 1856 ca. 1856


Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding Op Algemene begraafplaats aan de Fangmanweg gelegen BAARHUISJE uit ca.1856, uitgevoerd in Willem II-Gotiek, hoogstwaarschijnlijk naar ontwerp van de Arnhemse stadsarchitect H.J. HEUVELINK (ca.1806-1867). De voor de begraafplaats benodigde grond werd eind 1855 aangekocht door de gemeente Renkum. Nadat het bouwland geschikt was gemaakt om als laatste rustplaats te dienen en het baarhuisje gebouwd was, vond op 29 april 1856 de eerste begrafenis plaats. Tot in 1950 werd op de begraafplaats begraven. Diverse landelijk bekende personen rusten op deze begraafplaats zoals de schrijver Jacob van Lennep, de dichter Jan van 's-Gravenweert en de schilder Johannes Bilders. Omschrijving Het baarhuisje is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een tussen twee tuitgevels geplaatst zadeldak gedekt met gesmoorde Muldenpannen. De gevels zijn gepleisterd en wit gesausd en voorzien van een grijs gesausde plint. De VOOR- en ACHTERGEVEL zijn nagenoeg identiek uitgevoerd en bezitten op de hoeken achthoekige kolommen. Centraal in de gevel is een dubbele houten deur geplaatst en een gietijzeren bovenlicht met een op het driepasmotief gebaseerde indeling. De deuropening is voorzien van een omlijsting. Ter hoogte van de kalf bevindt zich een horizontale band die zich voorzet in de hoekpilasters en vervolgens voortgezet wordt langs de schuine zijden van de topgevel zodat een driehoek ontstaat. De schuine zijden van de topgevel worden afgesloten door een kanteel-achtig siermotief in tegenstelling tot de achtergevel waar dit motief ontbreekt en waar zich rechts van de deur een kleine vensteropening bevindt. De ZIJGEVELS zijn nagenoeg identiek uitgevoerd en bezitten ieder drie oculi voorzien van een gietijzeren van een roedenverdeling voorziene ramen. In de linker zijgevel is het linker venster vervangen door een rechthoekig venster met een zesruits raam. Waardering BAARHUISJE uit ca.1856 in Willem II Gotiek, hoogstwaarschijnlijk naar ontwerp van Arnhemse stadsarchitect H.J. HEUVELINK. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de Willem-II gotiek. Het baarhuisje valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de zorgvuldige detaillering en het materiaalgebruik. Het baarhuisje is tevens van belang voor het oeuvre van de Arnhemse stadsarchitect Heuvelink. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de Algemene Begraafplaats aan de Fangmanweg. Door de situering nabij de ingang van de begraafplaats is het gebouwtje van bijzondere betekenis voor het aanzien van deze begraafplaats - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de funeraire cultuur in het midden van de negentiende eeuw. Het baarhuisje vormt het oudste onderdeel van de begraafplaats waar diverse landelijk bekende personen begraven zijn zoals de schrijver Jacob van Lennep, de dichter Jan van 's-Gravenweert en de schilder Johannes Bilders. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523670
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Oosterbeek

Grafmonument met hekwerk van de schrijver, dichter en staatsman Jacob van Lennep met beeldhouwwerk van Johan Theodor Stracké

Fangmanweg 21
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding GRAFMONUMENT met HEKWERK van de schrijver, dichter en staatsman JACOB VAN LENNEP (1802-1868) in de jaren 1858-1860 vervaardigd do..

Gietijzeren neoclassicistisch grafmonument met hekwerk van de dichter en staatsraad mr. Jan van s`Gravenweert

Fangmanweg 21
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding Gietijzeren neoclassicistisch GRAFMONUMENT met HEKWERK van de dichter en staatsraad mr. JAN van s`GRAVENWEERT (Amsterdam 1790 - O..

Villa "Vrede"

Wilhelminastraat 15
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding Rijk uitgevoerde kleine VILLA met TUINHEK genaamd VREDE gebouwd in 1901 naar ontwerp van de Oosterbeekse architect J. VAN BUR..

Zaalkerkje

Wilhelminastraat 10
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding ZAALKERKJE met CONSISTORIEKAMER en PREDIKANTENKAMERTJE van de REMONSTRANTSE GEMEENTE in Oosterbeek gebouwd in 1907 naar ontwerp v..

Dubbele villa met tuinhek

Utrechtseweg 111
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding In 1904 onder invloed van de Neo-Renaissance en de Chaletstijl gebouwde vrij gaaf bewaarde en rijk gedetailleerde DUBBELE VILLA m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)