Laag Wolfhezen: toegangshek in Doorwerth

Utrechtseweg 321
6865CJ Doorwerth (gemeente Renkum)

Architect: ir. S. de Clerq

Beschrijving van Laag Wolfhezen: toegangshek

TOEGANGSHEK met kwartronde ZIJMUURTJES uit 1920 naar ontwerp van S. de Clerq. Het toegangshek is samengesteld uit een zowel links als recht gelegen kwartrond bakstenen muurtje geflankeerd door eveneens in baksteen uitgevoerde kolommen met spaarvelden en een piramidevormige zandstenen afdekking. De op deze afdekking in oorsprong gemonteerde groenkoperen heklampen zijn niet meer aanwezig. Deze muurtjes zijn respectievelijk rechts en links door middel van houten hekjes verbonden met een hoge bakstenen hekpijler met spaarvelden en een piramidevormige zandstenen afdekking waarop in reliƫf de naam van het buiten is aangegeven. Tussen beide hekpijlers bevindt zich een dubbel houten draaihek. Waardering TOEGANGSHEK met kwartronde ZIJMUURTJES uit 1920 - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een een toegangshek tot een buitenplaats uit de twintiger jaren van de twintigste eeuw.. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats Laag Wolfhezen. Het toegangshek markeert de entree tot het buiten. Lantoorn (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)