Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis annex garage in Oosterbeek

Kasteel Buitenplaats

Pietersbergseweg 62
6862BW Oosterbeek (gemeente Renkum)
Gelderland

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Koetshuis annex garage

Het KOETSHUIS annex GARAGE is gebouwd op een samengestelde plattegrond en bestaat uit een aan de weg gelegen éénlaags bouwmassa en een hierop aansluitende tweelaags bouwmassa. De toegangen tot de garage en stallen zijn gelegen in de rechter zijgevel van het gebouw. De evenwijdig aan de weg gelegen VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en is drie traveeen breed. De detaillering sluit aan bij die van de villa. Iedere travee bezit een venster met een zesruits raam. De middelste travee is iets hoger op getrokken enwordt afgesloten door een tuitgeveltje. De RECHTER ZIJGEVEL heeft links in een dubbele houten paneeldeur en een venster dat voorzien is van een vierruits stolpraam en en een zesruits bovenlicht. Het uitgebouwde tweelaags rechter geveldeel heeft op de begane grond een dubbele houten deur en op de verdieping een rechtgesloten houten luik. De achtergevel heeft zowel op de begane grond als de verdieping een klein venster. Het INTERIEUR is vrij gaaf bewaard gebleven en bezit ondermeer nog de oorspronklijke paardenstallen en een hooizolder. Waardering KOETSHUIS annex GARAGE in Overgangsarchitectuur uit ca.1906. - Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een in een Overgangsarchitectuur uitgevoerd koetshuis annex garage. Het ontwerp van het gebouw valt op door de hoogwaardige hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp dat in detaillering en materiaalgebruik afgestemd is op de villa. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het villacomplex VREEBERG. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws koetshuis annex garage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523648
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis annex garage in Oosterbeek

Vreeberg

Pietersbergseweg 62
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving De VILLA is gebouwd op een samengestelde plattegrond en heeft twee bouwlagen onder een samengesteld dak belegd met rode Tuile ..

Herenhuis Buitenrust

Benedendorpsweg 171
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding Dit voorname HERENHUIS genaamd BUITENRUST werd waarschijnlijk ca.1850 gebouwd in de stijl van het Neo-Classicisme waarbij echter ..

Hervormde Pastorie, ten westen van de kerk

Benedendorpsweg 136
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Hervormde Pastorie, ten westen van de kerk. Eenvoudig, gepleisterd herenhuis (XIXb) met verdieping en omlopend schilddak. Vensters met schui..

Villa met tuinhek

Pietersbergseweg 38
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding In de jaren rond 1895-1900 onder invloed van de Neo-Renaissance en de Chaletstijl gebouwde vrij gaaf bewaarde en rijk gedetaillee..

Oude Kerk

Benedendorpsweg 134
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Ned. Herv. Kerk. In oorsprong prae-romaans bouwwerk uit de Karolingische periode, waarvan bewaard is het rechthoekige, eenbeukige, uit tufst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis annex garage in Oosterbeek

Foto's (1)