Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig koetshuis in Oosterbeek

Gebouw

Utrechtseweg 107
6862AE Oosterbeek (gemeente Renkum)
Gelderland

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Voormalig koetshuis

Omschrijving Het voormalige KOETSHUIS is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. Het dak is voorzien van een zinken roevendak met op de nok, aan de zijde van de voorgevel een zinken akroterie. De zijgevels worden afgesloten door bakgoten. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband, en zijn voorzien van een gepleisterde plint. De VOORGEVEL is op de hoeken voorzien van een blokbepleistering en heeft in het midden een door een gepleisterde segmentboog, met aanzetstenen en sluitsteen met diamantkop, afgesloten dubbele deur. Aan weerszijden van de aanzetstenen bevindt zich een gepleisterde speklaag. De LINKER ZIJGEVEL heeft twee door strekken afgesloten deuren waartussen zich een oeuil de boeuf bevindt dat voorzien van een ijzeren vierruits kantelraam. Waardering Voormalig KOETSHUIS uit de tweede helft van de negentiende eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een koetshuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van gemeentehuiscomplex. - Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een koetshuis bij een gemeentehuis van een kleine gemeente uit de tweede helft van de negentiende eeuw en het eerste decennium van de twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523640
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig koetshuis in Oosterbeek

Voormalig gemeentehuis van Renkum

Utrechtseweg 107
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving Het voormalige door een torentje verlevendigde GEMEENTEHUIS is opgetrokken op een L-vormige plattegrond en heeft twee bouwlag..

Villa "Arti" met hekwerk

Jan van Embdenweg 2
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding In de jaren tussen 1896 en 1900 onder invloed van de Neo-Renaissance en de Chaletstijl gebouwde vrij gaaf bewaarde en rijk gedeta..

Dubbele villa met tuinhek

Utrechtseweg 111
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding In 1904 onder invloed van de Neo-Renaissance en de Chaletstijl gebouwde vrij gaaf bewaarde en rijk gedetailleerde DUBBELE VILLA m..

Zaalkerkje

Wilhelminastraat 10
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding ZAALKERKJE met CONSISTORIEKAMER en PREDIKANTENKAMERTJE van de REMONSTRANTSE GEMEENTE in Oosterbeek gebouwd in 1907 naar ontwerp v..

Villa "Vrede"

Wilhelminastraat 15
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Inleiding Rijk uitgevoerde kleine VILLA met TUINHEK genaamd VREDE gebouwd in 1901 naar ontwerp van de Oosterbeekse architect J. VAN BUR..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig koetshuis in Oosterbeek

Foto's (1)