Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig graf in Heilig Landstichting

Kerkelijk Gebouw

Mgr Suyslaan 4
6564BV Heilig Landstichting (gemeente Groesbeek)
Gelderland

Bouwjaar: 1916-1918


Beschrijving van Heilig graf

Complexonderdeel 16 Inleiding De VEERTIENDE STATIE "Jezus wordt in het graf gelegd" is in 1916-1918 in opdracht van de Heilig-Land-Stichting uitgevoerd naar ontwerp van Piet Gerrits in de vorm van een kunstmatig opgeworpen stenen berg, voorstellende een rots met het uitgekapte HEILIG GRAF. Deze statie werd gewijd op Allerheiligen in het jaar 1918. Dit object maakt binnen het complex van de heilig-Land-Stichting onderdeel uit van het thema "de lijdensweg van Christus". Het H. Graf is gesitueerd op het hoogste punt van de heuvel waarop de rooms-katholieke begraafplaats van de Heilig-Land-Stichting is aangelegd. De begraafplaats maakte tot 1988 onderdeel uit van het aangrenzende Bijbels Openluchtmuseum, maar functioneert sedertdien zelfstandig. Omschrijving De in beton uitgevoerde en met planten begroeide 'rots' heeft een onregelmatig grondplan. Aan de oostzijde is een portaal uitgespaard. De eenvoudig geprofileerde rechthoekige opening wordt aan de linker en rechter zijde ondersteund door een muurstijl. Boven het portaal zijn drie gestucte rozetten aangebracht. In de achterwand van het portaal bevindt zich de kleine ingang van de grafkapel die grotendeels is afgesloten door een ronde schijfvormige wentelsteen. Boven de ingang is een reeks kleine nisjes uitgespaard. Rechts van het portaal bevindt zich een kleine stenen trap die naar de top van de rots leidt. Op het flankerende bankje was oorspronkelijk een beeld van de schreiende Maria Magdalena geplaatst. In de overige zijden zijn enkele kleine openingen voor de grafkapel gerealiseerd. De rotswand is voorzien van ingekraste teksten. Waardering VEERTIENDE STATIE in de vorm van een rots met HEILIG GRAF uit 1916-1918. - Van architectuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van een verzameling aan de bijbelse geschiedenis ontleende gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering), alsmede van bijzonder belang voor het oeuvre van beeldend kunstenaar P. Gerrits. Dit vrij gaaf bewaard gebleven onderdeel van een voormalig devotiepark, thans onderdeel van de r.k. begraafplaats, vormt een curiosum binnen de landelijke architectuurgeschiedenis. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land-Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is van bijzondere betekenis wegens de markante en landschappelijk fraaie situering, welke verbonden is met de aanleg van het complex en de chronologische opbouw van de rondgang over het terrein. - Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land-Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523623
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heilig graf in Heilig Landstichting

Graf van Piet Gerrits

Mgr Suyslaan 4
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 25 Inleiding GRAF van PIET GERRITS (1878-1957) naar een ontwerp van de kunstenaar. In het graf zijn tevens meerdere leden..

Begraaf- en Gedenkpark Heilig Land Stichting

Mgr Suyslaan 4
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 24 Inleiding BEGRAAFPLAATS met GRAFMONUMENTEN en bijbehorende AANLEG, alsmede vier RELIEFSTENEN en drie stenen BEELDEN. ..

Stadspoort

Mgr Suyslaan 4
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 13 Inleiding OOSTERSE STADSPOORT (ca. 1920) en ACHTSTE STATIE (ca. 1931). De OOSTERSE STADSPOORT is omstreeks 1920 in op..

Negende statie

Mgr Suyslaan 4
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 14 Inleiding De NEGENDE STATIE "Christus valt de derde keer" is tussen 1916 en 1931 in opdracht van de Heilig-Land-Sticht..

Kruisberg

Mgr Suyslaan 4
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 15 Inleiding Kunstmatig opgeworpen stenen KRUISBERG met CRYPTE, overeenkomstig de heuvel Golgota bij Jeruzalem waar Chris..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig graf in Heilig Landstichting

Foto's (1)