Wijnpersen in Heilig Landstichting

Profetenlaan 2
6564BL Heilig Landstichting (gemeente Groesbeek)

Beschrijving van Wijnpersen

Complexonderdeel 08 Inleiding Twee WIJNPERSEN, waarschijnlijk tussen 1920 en 1940 gebouwd door P. Gerrits in opdracht van de Heilig-Land-Stichting. De objecten bevinden zich in het oostelijke deel van het terrein van het huidige Bijbels Openluchtmuseum, en zijn gesitueerd in een dal op geringe afstand van de Bergredereliëfs. De wijnpersen maken binnen het complex van de Heilig-Land-Stichting onderdeel uit van het thema "openbare leven van Christus". De thans geïsoleerd gelegen persen verkeren anno 1998 in een verwaarloosde staat. Omschrijving Twee identieke WIJNPERSEN van beton die in een helling zijn ingegraven. De persen zijn elk opgedeeld in twee grote en twee kleine bakken. In de bovenste grote bak kunnen druiven worden geperst door er met blote voeten in rond te lopen. Het sap loopt vervolgens door kleine openingen naar de lager gelegen bakken. Op de bovenste bak heeft waarschijnlijk een loofhut gestaan. Waardering Twee WIJNPERSEN uit 1920-1940. - Van cultuurhistorische waarde als essentiële onderdelen van een verzameling aan de bijbelse geschiedenis ontleende gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering) die een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling, alsmede van bijzonder belang voor het oeuvre van beeldend kunstenaar P. Gerrits. - Van stedenbouwkundige waarde als essentiële onderdelen van het complex Heilig-Land-Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. De objecten zijn van bijzondere betekenis wegens de situering, welke verbonden is met de aanleg van het complex en de chronologische opbouw van de rondgang over het terrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)