Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herdersveld in Heilig Landstichting

Gebouw

Profetenlaan 2
6564BL Heilig Landstichting (gemeente Groesbeek)
Gelderland

Bouwjaar: 1918


Beschrijving van Herdersveld

Complexonderdeel 03 Inleiding Het HERDERSVELD en de eenvoudige WACHTTOREN met LOOFHUT voor herders is omstreeks 1918 in opdracht van de Heilig-Land-Stichting aangelegd nabij het dorpje Nazareth op een helling in het zuidoostelijke deel van het terrein van het huidige Bijbels Openluchtmuseum. Binnen het complex van de Heilig-Land-Stichting maakt het onderdeel uit van het thema "verborgen leven van Christus". Het bestaat uit een terrasvormig aangelegd VELD met lage muurtjes van grote blokken mergelsteen; een terrein zoals ze ook in het Nabije Oosten voorkomen. Op het hoogste punt van het veld is een WACHTTOREN met LOOFHUT voor herders gebouwd, bestaande uit een stenen podium met loofhut waarin twee BEELDEN van P. Gerrits staan opgesteld die oorspronkelijk elders op het terrein bij de zogenaamde Bergrede hebben gestaan. De beelden dateren uit ca. 1950. Omschrijving Een met gras ingezaaid open VELD op een in zuidelijke richting afhellend terrein met lage, deels gepleisterde muurtjes van mergelblokken. De in mergelblokken opgetrokken, manshoge WACHTTOREN heeft een rechthoekig grondplan en kan betreden worden via een hierin uitgespaarde hoektrap. Aan de zijde van het veld is op de wachttoren een eenvoudige LOOFHUT van palen en takken gebouwd. In deze loofhut staan twee stenen BEELDEN opgesteld, voorstellende twee zittende mannen in Palestijnse klederdracht die beide een fluit bespelen. Waardering HERDERSVELD en WACHTTOREN met LOOFHUT uit ca. 1918 en twee BEELDEN uit ca. 1950. - Van architectuur- en kunsthistorische waarde als essentiële onderdelen van een verzameling aan de bijbelse geschiedenis ontleende gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering), alsmede van bijzonder belang voor het oeuvre van beeldend kunstenaar P. Gerrits. Deze vrij gaaf bewaard gebleven onderdelen van een voormalig devotiepark, thans Bijbels Openluchtmuseum, vormen curiosa binnen de landelijke architectuur- en kunstgeschiedenis. - Van stedenbouwkundige waarde als essentiële onderdelen van het complex Heilig-Land-Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. De objecten zijn van bijzondere betekenis wegens de landschappelijk fraaie situering, welke verbonden is met de aanleg van het complex en de chronologische opbouw van de rondgang over het terrein. - Van cultuurhistorische waarde als essentiële onderdelen van het complex Heilig-Land-Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523613
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herdersveld in Heilig Landstichting

Nazareth

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 01 Inleiding Het dorp NAZARETH is in opdracht van de Heilig-Land-Stichting gebouwd en kent twee bouwfasen. Het oudste en ..

Synagoge

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 02 Inleiding De SYNAGOGE is in opdracht van de Heilig-Land-Stichting in 1935 gebouwd naar ontwerp van P. Gerrits. De plat..

Tollenaarswoning

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 05 Inleiding TOLLENAARSWONING/TIMMERMANSWERKPLAATS gebouwd in 1924 in opdracht van de Heilig-Land-Stichting naar een ontw..

Oosterse herberg

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 06 Inleiding De OOSTERSE HERBERG is in 1923 in opdracht van de Heilig-Land-Stichting gebouwd door P. Gerrits naar het voo..

Bergrede

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 07 Inleiding BERGREDE bestaande uit 11 betonnen RELIEFS die tussen 1950 en 1952 werden gemaakt door PIET GERRITS alsmede ..

Kaart & Routeplanner