Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig bakhuis annex varkensstal in Wijchen

Boerderij

Vormerseweg 12
6602NC Wijchen
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Voormalig bakhuis annex varkensstal

Omschrijving Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. Laag bijgebouw op langgerekt rechthoekig grondplan. Het ZADELDAK met schildeind aan de achterzijde is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af via zinken mastgoten. De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld. De schuine zijkanten van de tuitgevel aan de voorzijde zijn voorzien van baksteenvlechting. De uitgespaarde muuropeningen in het bakhuisgedeelte en in de linker zijgevel worden afgesloten door rechte strekken. Een opgeklampte deur in de korte voorgevel (tegenover het hoofdgebouw) verschaft toegang tot het bakhuis. Rechts hiervan bevindt zich een zesruits schuifvenster (luiken verwijderd). De verdieping bezit een vierruits draairaam. De linker zijgevel heeft vijf vierruits draairamen en een toegang met houten deur. De boogvormig afgesloten varkensdeurtjes in de rechter zijgevel zijn dicht gemetseld. De korte achtergevel heeft een gewijzigde indeling. Waardering Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een eenvoudig agrarisch bijgebouw. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat van bijzondere betekenis is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van het rijke bezit van het Nijmeegse Oud-Burgeren Gasthuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523602
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig bakhuis annex varkensstal in Wijchen

T-boerderij

Vormerseweg 12
Wijchen
Omschrijving T-BOERDERIJ uit 1925. Het grote voorhuis heeft een voorname en rijke uitstraling met in- en uitgezwenkte gevels, zogenaamde "G..

Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan

Vormerseweg 12
Wijchen
Omschrijving Grote GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925 op rechthoekig grondplan. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemets..

De Vormer

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving T-BOERDERIJ "De Vormer", bestaande uit een voorhuis uit 1908 en een achterhuis (bedrijfsgedeelte) uit 1925. Het grote voorhuis..

Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving Grote GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925 op rechthoekig grondplan. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemets..

Voormalige paardenstal thans stalling voor schapen

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving Voormalige PAARDENSTAL uit 1925, thans stalling voor schapen. Dit bijgebouw is vanuit een rechthoekig grondplan opgetrokken en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig bakhuis annex varkensstal in Wijchen

Foto's (1)