Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan in Wijchen

Boerderij

Vormerseweg 12
6602NC Wijchen
Gelderland

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan

Omschrijving Grote GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925 op rechthoekig grondplan. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemetseld, worden geleed door lisenen en aan de bovenzijde afgesloten door enkele uitgemetselde baksteenlagen. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links een hoge inrijdeur (oorspronkelijk korfboogvormig afgesloten); in het midden op de begane grond een getoogd negenruits stalen raam, op de verdieping een rond zoldervenster met roostracering; en rechts een rondboogvormig afgesloten opgeklampte deur. In de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een reeks grote negenruits ramen van staal en achteraan een hoge getoogde inrijdeur. De RECHTER ZIJGEVEL is blind uitgevoerd. De lagere wagenschuur met aankapping tegen de ACHTERGEVEL heeft vijf getoogde toegangen. De opgeklampte dubbele deuren van deze toegangen zijn verwijderd. Het steile WOLFDAK van de graanschuur en de aankapping van de wagenschuur zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en wateren af zonder goten. De RUIMTELIJKE INDELING van de schuur bestaat uit twee beuken van ongelijke breedte. De linker beuk achter de hoge inrijpoort (werkvloer) is smaller dan de voor opslag bestemde rechter beuk. In de rechter beuk zijn later varkenshokken gebouwd. De houtconstructie bestaat uit zes in de muur opgelegde en door een reeks stijlen ondersteunde balken waarop nokstijlspanten met kreupele stijlen, overgekeepte balken en schoren. De spanten zijn bij de onderzijde van de nokstijlen met elkaar verbonden door balken in de lengterichting van het gebouw. Waardering GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een grote graanschuur met aangebouwde wagenschuur uit 1925. Het object is gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling, materiaalgebruik en interieur. Dit in traditionele bouwtrant ontworpen en zorgvuldig gedetailleerde agrarische bijgebouw is van belang voor het oeuvre van bouwmeester Francken uit Andelst. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat van belang is wegens de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van het rijke bezit van het Nijmeegse Oud-Burgeren Gasthuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523601
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan in Wijchen

T-boerderij

Vormerseweg 12
Wijchen
Omschrijving T-BOERDERIJ uit 1925. Het grote voorhuis heeft een voorname en rijke uitstraling met in- en uitgezwenkte gevels, zogenaamde "G..

Voormalig bakhuis annex varkensstal

Vormerseweg 12
Wijchen
Omschrijving Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. Laag bijgebouw op langgerekt rechthoekig grondplan. ..

De Vormer

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving T-BOERDERIJ "De Vormer", bestaande uit een voorhuis uit 1908 en een achterhuis (bedrijfsgedeelte) uit 1925. Het grote voorhuis..

Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving Grote GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925 op rechthoekig grondplan. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemets..

Voormalige paardenstal thans stalling voor schapen

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving Voormalige PAARDENSTAL uit 1925, thans stalling voor schapen. Dit bijgebouw is vanuit een rechthoekig grondplan opgetrokken en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan in Wijchen

Foto's (1)