Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig bakhuis annex varkensstal in Wijchen

Boerderij

Vormerseweg 10
6602NC Wijchen
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Voormalig bakhuis annex varkensstal

Omschrijving Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. Laag bijgebouw op langgerekt rechthoekig grondplan. Het WOLFDAK is gedekt met rode Muldenpannen en watert af zonder goten. Op de golvende nok staat een schoorsteen ter plaatse van de brandmuur tussen het bakhuis en de stal. De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld. De schuine zijkanten van de topgevels zijn voorzien van baksteenvlechting. De uitgespaarde muuropeningen in het bakhuisgedeelte worden afgesloten door rollagen. Een houten deur aan de zijde van het hoofdgebouw verschaft toegang tot het bakhuis. Dit deel van het gebouw ontvangt licht via een vierruits schuifraam, een smal tweeruits raam en een rondboogvormig afgesloten vierruits raam. De vensterluiken zijn verwijderd. Het merendeel van de ramen en deuren in het stalgedeelte is in de loop der tijd vernieuwd en/of gewijzigd. In de lange gevel aan de veldzijde bevindt zich een reeks boogvormig afgesloten varkensdeurtjes. Onder het wolfeind is een getoogd zolderluik aangebracht. Waardering Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een eenvoudig agrarisch bijgebouw uit de 19e eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid agrarisch complex dat van bijzondere betekenis is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van het rijke bezit van het Nijmeegse Oud-Burgeren Gasthuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523598
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig bakhuis annex varkensstal in Wijchen

De Vormer

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving T-BOERDERIJ "De Vormer", bestaande uit een voorhuis uit 1908 en een achterhuis (bedrijfsgedeelte) uit 1925. Het grote voorhuis..

Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving Grote GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925 op rechthoekig grondplan. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemets..

Voormalige paardenstal thans stalling voor schapen

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving Voormalige PAARDENSTAL uit 1925, thans stalling voor schapen. Dit bijgebouw is vanuit een rechthoekig grondplan opgetrokken en..

T-boerderij

Vormerseweg 12
Wijchen
Omschrijving T-BOERDERIJ uit 1925. Het grote voorhuis heeft een voorname en rijke uitstraling met in- en uitgezwenkte gevels, zogenaamde "G..

Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan

Vormerseweg 12
Wijchen
Omschrijving Grote GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925 op rechthoekig grondplan. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemets..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig bakhuis annex varkensstal in Wijchen

Foto's (1)