Voormalige paardenstal thans stalling voor schapen in Wijchen

Vormerseweg 10
6602NC Wijchen

Beschrijving van Voormalige paardenstal thans stalling voor schapen

Omschrijving Voormalige PAARDENSTAL uit 1925, thans stalling voor schapen. Dit bijgebouw is vanuit een rechthoekig grondplan opgetrokken en wordt afgesloten door een zadeldak tussen topgevel. Het DAK is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemetseld. De lange zijgevels worden geleed door lisenen en aan de bovenzijde afgesloten door enkele uitgemetselde baksteenlagen. De topgevels aan de voor- en achterzijde zijn voorzien van uitgemetselde schouders, baksteenvlechting en een halfronde tuit. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door een segmentboog of door een anderhalf steense rollaag. De twaalf- en twintigruits stalen stalramen zijn uitgevoerd als valraam. De opgeklampte tweedelige staldeuren zijn voorzien van een bovenlicht: of een in het kozijn opgenomen vierruits bovenlicht, of een stalen latei met een getoogd tienruits stalen bovenlicht. Tegen de linker zijgevel is een diensttoilet uitgebouwd onder pannen lessenaardak. Waardering Voormalige PAARDENSTAL uit 1925. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een grote paardenstal uit 1925. Het object is gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Dit in traditionele bouwtrant ontworpen en zorgvuldig gedetailleerde agrarische bijgebouw is van belang voor het oeuvre van bouwmeester Francken uit Andelst. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat van belang is wegens de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van het rijke bezit van het Nijmeegse Oud-Burgeren Gasthuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)