Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan in Wijchen

Boerderij

Vormerseweg 10
6602NC Wijchen
Gelderland

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan

Omschrijving Grote GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925 op rechthoekig grondplan. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemetseld, worden geleed door lisenen en aan de bovenzijde afgesloten door enkele uitgemetselde baksteenlagen. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links een korfboogvormig afgesloten inrijdeur; in het midden op de begane grond een getoogd negenruits stalen raam, op de verdieping een rond zoldervenster met roostracering; en rechts een rondboogvormig afgesloten opgeklampte deur. Het merendeel van de uitgespaarde muuropeningen in de overige gevels wordt segmentboogvormig afgesloten. In de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een reeks grote negenruits ramen van staal. De grotendeels blinde RECHTER ZIJGEVEL heeft achteraan een brede opgeklampte dubbele deur. De lagere wagenschuur met aankapping tegen de ACHTERGEVEL heeft zes getoogde toegangen. Op één toegang na zijn alle opgeklampte dubbele deuren van de wagenschuur verwijderd. Het steile WOLFDAK van de graanschuur en de aankapping van de wagenschuur zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en wateren af zonder goten. De RUIMTELIJKE INDELING van de schuur is gewijzigd. Oorspronkelijk was de linker beuk achter de hoge inrijpoort smaller dan de voor opslag bestemde rechter beuk. De oorspronkelijke rij houten stijlen stond dan ook links van het midden. Thans is een reeks ijzeren ondersteuningen in het midden onder de dwarsbalken geplaatst. Het restant van de oorspronkelijke houtconstructie bestaat uit zes in de muur opgelegde balken waarop nokstijlspanten met kreupele stijlen, overgekeepte balken en schoren. De spanten zijn bij de onderzijde van de nokstijlen met elkaar verbonden door balken in de lengterichting van het gebouw. Waardering GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een grote graanschuur met aangebouwde wagenschuur uit 1925. Het object is gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik, en deels in de oorspronkelijke houtconstructie. Dit in traditionele bouwtrant ontworpen en zorgvuldig gedetailleerde agrarische bijgebouw is van belang voor het oeuvre van bouwmeester Francken uit Andelst. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat van belang is wegens de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van het rijke bezit van het Nijmeegse Oud-Burgeren Gasthuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523596
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan in Wijchen

De Vormer

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving T-BOERDERIJ "De Vormer", bestaande uit een voorhuis uit 1908 en een achterhuis (bedrijfsgedeelte) uit 1925. Het grote voorhuis..

Voormalige paardenstal thans stalling voor schapen

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving Voormalige PAARDENSTAL uit 1925, thans stalling voor schapen. Dit bijgebouw is vanuit een rechthoekig grondplan opgetrokken en..

Voormalig bakhuis annex varkensstal

Vormerseweg 10
Wijchen
Omschrijving Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. Laag bijgebouw op langgerekt rechthoekig grondplan. ..

T-boerderij

Vormerseweg 12
Wijchen
Omschrijving T-BOERDERIJ uit 1925. Het grote voorhuis heeft een voorname en rijke uitstraling met in- en uitgezwenkte gevels, zogenaamde "G..

Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan

Vormerseweg 12
Wijchen
Omschrijving Grote GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925 op rechthoekig grondplan. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemets..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grote graan- annex wagenschuur op rechthoekig grondplan in Wijchen

Foto's (3)