Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten karnschuur in Leur

Boerderij

Van Balverenlaan 6
6615AH Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: 1857


Beschrijving van Houten karnschuur

Omschrijving Deze houten KARNSCHUUR uit 1857 is thans in gebruik als bergplaats. Het vrijstaande object staat ter rechter zijde van het woongedeelte van de boerderij. Oorspronkelijk liep een paard hier rondjes om een inmiddels verwijderde verticale stalen as. Het paard dreef via tandwielen en een horizontale as het roerwerk van een karnmolen aan. De houten karn stond opgesteld in de keuken van de naastgelegen boerderij. De schuur heeft acht gelijke zijden en wordt afgesloten door een rieten tentdak. De houten wanden van gerabatte delen zijn geplaatst op een gemetselde plint. De evenwijdig aan de voorgevel van de boerderij gesitueerde zijde is voorzien van een opgeklampte dubbele deur. De houtconstructie bestaat uit acht wandstijlen die met schoren de wandstijlplaten ondersteunen. Twee dekbalken in de dwarsrichting van de schuur dragen een zoldering van planken. De rondhouten sporen van het rieten tentdak rusten op de wandplaten. Waardering KARNSCHUUR uit 1857. - Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed en betrekkelijk zeldzaam voorbeeld van een houten achtzijdige karnschuur, waaruit het mechaniek van assen en tandwielen is verwijderd. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een traditioneel kleinschalig boerderijcomplex dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en compleetheid van de samenstellende onderdelen. Het object is gesitueerd op de grens tussen het beschermd dorpsgezicht Leur en het waardevolle landgoederen-gebied van het Huis te Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523591
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten karnschuur in Leur

De Merwerd

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
BOERDERIJ 'De Merwerd'. Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. In de voorgevel vlechtingen en vensters met luiken en schuiframen ..

De Merwerd

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Deze houten vijfroedige SCHUURBERG dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en is in 1927 hier geplaatst (afkomstig van bo..

Bakhuis is thans in gebruik als berging

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Dit 19de eeuwse BAKHUIS is thans in gebruik als berging. Het vrijstaande object staat direct tegenover het woongedeelte van de..

Leur: hekposten

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 4: HEKPOSTEN. Aan weerszijden van de oprijlaan staan twee hardstenen gegroefde hekposten (1926) met op de dekplaten ..

Leur: prieel

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 8: PRIEEL. Prieel gebouwd in de jaren dertig van de 20ste eeuw. Na 1952 is het prieel na stormschade herbouwd. Hout..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)