Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Merwerd in Leur

Boerderij

Van Balverenlaan 6
6615AH Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van De Merwerd

Omschrijving Deze houten vijfroedige SCHUURBERG dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en is in 1927 hier geplaatst (afkomstig van boerderij De Mariƫnwaard te Beesd). Het vrijstaande object bestaat uit een vijfzijdige schuur waarop een bergplaats voor hooi. De schuur heeft houten wanden van gerabatte delen op een gemetselde plint. De tegenover de boerderij gelegen zijde is voorzien van een opgeklampte dubbele deur. Middenin de schuur is een forse pijler in baksteen opgetrokken (koppenverband). De pijler ondersteunt de uiteinden van twintig balken, vier naar elke zijde. Op deze balken ligt de slieten zoldering van de bergplaats. De open bergplaats bestaat uit vijf hoge palen (roeden) waarin om de ca. 30 cm. een gat is gemaakt. Het riet gedekte tentdak met rondhouten sporen kan gat voor gat en roede voor roede opgevijzeld worden. Waardering SCHUURBERG uit de tweede helft van de 19de eeuw. - Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed en gaaf voorbeeld van een houten vijfroedige schuurberg met de dubbelfunctie stalling (onderbouw) en opslag voor hooi (bovenbouw). - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een traditioneel kleinschalig boerderijcomplex, dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en compleetheid van de samenstellende onderdelen. Het object is gesitueerd op de grens tussen het beschermd dorpsgezicht Leur en het waardevolle landgoederen-gebied van het Huis te Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523590
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Merwerd in Leur

De Merwerd

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
BOERDERIJ 'De Merwerd'. Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. In de voorgevel vlechtingen en vensters met luiken en schuiframen ..

Houten karnschuur

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Deze houten KARNSCHUUR uit 1857 is thans in gebruik als bergplaats. Het vrijstaande object staat ter rechter zijde van het woo..

Bakhuis is thans in gebruik als berging

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Dit 19de eeuwse BAKHUIS is thans in gebruik als berging. Het vrijstaande object staat direct tegenover het woongedeelte van de..

Leur: hekposten

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 4: HEKPOSTEN. Aan weerszijden van de oprijlaan staan twee hardstenen gegroefde hekposten (1926) met op de dekplaten ..

Leur: prieel

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 8: PRIEEL. Prieel gebouwd in de jaren dertig van de 20ste eeuw. Na 1952 is het prieel na stormschade herbouwd. Hout..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)