Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Hof: grote schuur in Leur

Boerderij

Leurseweg 5
6615AJ Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: 1927
Architect: J.W. Francken


Beschrijving van Het Hof: grote schuur

Omschrijving Grote vrijstaande SCHUUR op rechthoekig grondplan, in 1927 gebouwd naar een traditioneel ontwerp van de bouwkundige J.W. Francken uit Andelst. De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld, worden geleed door lisenen en aan de bovenzijde afgesloten door een bloktandlijst. Aan de onderzijde is een gecementeerde plint aangebracht. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links een hoge korfboogvormig afgesloten inrijpoort met opgeklampte dubbele deur en rechts twee getoogde achtruits stalen ramen. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich twee oculi. In de overige gevels bevinden zich overwegend getoogde raampjes en enkele getoogde opgeklampte deuren. Sinds het aanbrengen van een spouwmuur ten behoeve van de opslag van aardappelen zijn deze gevelopeningen niet meer functioneel. De toegevoegde wagenschuur tegen de RECHTER ZIJGEVEL valt buiten de bescherming. Het WOLFDAK is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten. De inwendige houtconstructie bestaat uit in de muur en op lisenen gelegde balken waarop kapspanten. Waardering SCHUUR uit 1927. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een traditioneel en sober vormgegeven schuur uit 1927, waarvan de hoofdvorm in in- en exterieur en de gevelindeling bewaard zijn gebleven. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van agrarisch complex Het Hof, dat als ensemble van belang is vanwege de architectonische kwaliteit en de situering van de samenstellende onderdelen, en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. De schuur ligt in het van gemeentewege beschermd dorpsgezicht Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523588
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Hof: grote schuur in Leur

Het Hof: boerderij

Leurseweg 5
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Vanuit rechthoekig grondplan opgetrokken BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis. Het pand is in 1927 in opdracht van baron Van ..

Het Hof: kleine schuur

Leurseweg 5
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Kleine SCHUUR op rechthoekig grondplan, in 1927 gebouwd naar een traditioneel ontwerp van de bouwkundige J.W. Francken uit And..

Hervormde Kerk

Van Balverenlaan 4
Leur (Gemeente Wijchen)
Herv. Kerk. De KERK bestaat uit een eenbeukig 14e-eeuws schip met houten tongewelf; van de afgebroken zuiderzijbeuk zijn de dichtgezette sch..

Toren

Van Balverenlaan 4
Leur (Gemeente Wijchen)
TOREN. Zwaar bakstenen bouwwerk uit het begin van de 14e eeuw, bekroond met een achtzijdige, ingesnoerde spits uit omstreeks 1600.

Boerderij waarvan het met een rieten schilddak gedekte woonhuis dwars op de stal is gebouwd

Van Balverenlaan 5
Leur (Gemeente Wijchen)
BOERDERIJ, waarvan het met een rieten schilddak gedekte woonhuis dwars op de stal is gebouwd. Jaartal op een muuranker: 1815. Vensters met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Hof: grote schuur in Leur

Foto's (1)