Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Hof: kleine schuur in Leur

Boerderij

Leurseweg 5
6615AJ Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: 1927
Architect: J.W. Francken


Beschrijving van Het Hof: kleine schuur

Omschrijving Kleine SCHUUR op rechthoekig grondplan, in 1927 gebouwd naar een traditioneel ontwerp van de bouwkundige J.W. Francken uit Andelst. De schuur is later aan de zuidzijde uitgebreid met een varkensstal onder doorgetrokken dakschild. Deze uitbreiding valt buiten de bescherming. De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld, zijn voorzien van een gecementeerde plint en worden afgesloten door een bloktandlijst. Het merendeel van de uitgespaarde muuropeningen wordt segmentboogvormig afgesloten. De oorspronkelijke roedenverdeling van de stalen ramen is bewaard gebleven. Een grote korfboogvormig afgesloten inrijpoort met opgeklampte dubbele deur bevindt zich in de korte oostgevel. In de tegenover liggende gevel bevindt zich een deur op de begane grond en een zolderluik daarboven. Het WOLFDAK is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten. De nokrichting staat haaks op die van het bedrijfsgedeelte van het hoofdgebouw waarop deze schuur aansluit. De inwendige houtconstructie bestaat uit in de muur en op lisenen gelegde balken waarop schaarspanten met overgekeepte balken. Waardering Kleine SCHUUR uit 1927. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een traditioneel en sober vormgegeven schuur uit 1927. De inwendige houtconstructie is bewaard gebleven. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van agrarisch complex Het Hof, dat als ensemble van belang is vanwege de architectonische kwaliteit en de situering van de samenstellende onderdelen, en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. De schuur ligt in het van gemeentewege beschermd dorpsgezicht Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523587
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Hof: kleine schuur in Leur

Het Hof: boerderij

Leurseweg 5
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Vanuit rechthoekig grondplan opgetrokken BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis. Het pand is in 1927 in opdracht van baron Van ..

Het Hof: grote schuur

Leurseweg 5
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Grote vrijstaande SCHUUR op rechthoekig grondplan, in 1927 gebouwd naar een traditioneel ontwerp van de bouwkundige J.W. Franc..

Hervormde Kerk

Van Balverenlaan 4
Leur (Gemeente Wijchen)
Herv. Kerk. De KERK bestaat uit een eenbeukig 14e-eeuws schip met houten tongewelf; van de afgebroken zuiderzijbeuk zijn de dichtgezette sch..

Toren

Van Balverenlaan 4
Leur (Gemeente Wijchen)
TOREN. Zwaar bakstenen bouwwerk uit het begin van de 14e eeuw, bekroond met een achtzijdige, ingesnoerde spits uit omstreeks 1600.

Boerderij waarvan het met een rieten schilddak gedekte woonhuis dwars op de stal is gebouwd

Van Balverenlaan 5
Leur (Gemeente Wijchen)
BOERDERIJ, waarvan het met een rieten schilddak gedekte woonhuis dwars op de stal is gebouwd. Jaartal op een muuranker: 1815. Vensters met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Hof: kleine schuur in Leur

Foto's (1)