Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smeedijzeren gaslantaarn vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij Henneman in Ede

Overig

Nieuwe Stationsstraat 36 a
6711AG Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Smeedijzeren gaslantaarn vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij Henneman

Inleiding Smeedijzeren GASLANTAARN vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij HENNEMAN in 1923 als geschenk van de Edese bevolking ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig ambtsjubileum van H.M. koningin Wilhelmina. De gaslantaarn in Amsterdamse Schoolstijl bevindt zich sinds 2007 weer op de oorspronkelijke locatie, nl. op de hoek van de Maandereind en de Nieuwe Stationsweg. Omschrijving GASLANTAARN bestaande uit een bakstenen sokkel waarop een smeedijzeren bovenbouw. De sokkel met vierkante plattegrond bestaat uit drie geledingen met vier gelijke zijden. De sokkel verjongt naar boven. De eerste geleding, opgetrokken in kruisverband, wordt afgesloten door een rollaag waarboven een smallere tweede geleding. In de derde geleding is verticaal metselwerk toegepast waarop de smeedijzeren lantaarn is bevestigd. De lantaarn bestaat uit vier stijlen, die aan de boven- en onderzijde naar buiten krullen. Tussen de stijlen bevindt zich een decoratieve, spiraalvormige invulling. Hierboven verjongt de lantaarn, bestaande uit vier dubbele stijlen aan de onderzijde omsloten door twee ijzeren banden, aan de bovenzijde door drie ijzeren banden. De lantaarn wordt afgesloten door een kleine, vierzijdige, uitgezwenkte spits. Aan de spits hangt een dubbele ring met daarin de tekst `WILHELMINA 9 SEPT. 1898-1923'. De ring is bevestigd aan de spits door middel van vier ojiefvormige beugels en door middel van twee staven aan de vier dubbele stijlen. Aan de ring hangen vier regelmatig verdeelde gasarmaturen. Waardering Smeedijzeren GASLANTAARN vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij HENNEMAN in 1923 als geschenk van de Edese bevolking ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig ambtsjubileum van H.M. koningin Wilhelmina. - Van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een smeedijzeren gaslantaarn uitgevoerd in Amsterdamse Schoolstijl. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geschenk van de Edese bevolking ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig ambtsjubileum van H.M. koningin Wilhelmina. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523577
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De gaslantaarn uit 1923

De Gaslantaarn in de Gelderse plaats Ede is een geschenk van de Edese bevolking ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig ambtsjubileum van toenmalig koningin Wilhelmina in 1923.

De lantaarnpaal is vervaardigd uit smeedijzer door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij HENNEMAN en staat op een bakstenen sokkel. Bovenin bevindt zich een ring waarin de volgende tekst is aangebracht:

WILHELMINA 9 SEPT. 1898-1923

De lantaarn is gemaakt in de stijl van de Amsterdamse School en werd geplaatst op de hoek van het Maandereind en de Nieuwe Stationsstraat. Begin jaren 80 kreeg de lantaarn een plaats op het Museumplein voor het Historisch Museum Ede (station Ede Centrum). Aan het einde van de jaren tachtig werd besloten om de gaslantaarn weer terug te plaatsen op haar oorspronkelijke locatie.[1]

De Gaslantaarn is sinds 2002 een rijksmonument.[2]

De Gaslantaarn heeft sinds 2012 een kunstwerk in zich. Het is een zwart jongetje. De titel van het door Hans van Houwelingen gemaakte kunstwerk is: Ander. [3]


Monumenten in de buurt van Smeedijzeren gaslantaarn vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij Henneman in Ede

Station Ede Centrum

Museumplein 7
Ede
Station Ede Centrum. Centraalspoorstation (1902 Spoorwegmaatschappij "De Veluwe") in de vorm van een late navolging van Staatsspoor Klasse I..

Gasfabriek

Schaapsweg 2
Ede
GASFABRIEK. Het hoofdgebouw van de gasfabriek is gebouwd in 1904-1905 naar ontwerp van gemeente-architect H. Noorman Kzn. Het gebouw bood oo..

Zuiverhuis

Schaapsweg 2
Ede
ZUIVERHUIS. Het in 1915 gebouwde zuiverhuis is een pand op rechthoekige plattegrond van een hoge bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde k..

Gasfabriek: Dienstwoning van de gasbaas

Schaapsweg 2
Ede
DIENSTWONING van de gasbaas van na 1850. Vooraan op het terrein bevindt zich de dienstwoning, bestaande uit een bouwlaag op rechthoekige pla..

Oude Kerk

Grotestraat 58
Ede
Ned. Herv. Kerk. Rijzige, laat-gotische kruiskerk, gebouwd in de loop van de 15e en het begin van de 16e eeuw nadat in 1420 een romaanse voo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Smeedijzeren gaslantaarn vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij Henneman in Ede

Foto's (1)