Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafteken voor de hond Schufterl in Otterlo

Graf Begraafplaats

kern Otterlo
6710BA Otterlo (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: 1920-1925


Beschrijving van Grafteken voor de hond Schufterl

Omschrijving GRAFTEKEN als onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus' als markering van de overleden en begraven tekkel van mevrouw Kröller-Müller genaamd 'Schufterl' (schurkje). Schufterl was een tekkel, de lievelingshond van het echtpaar Kröller-Müller. Het GRAFTEKEN is een eenvoudige, rechthoekige stèle uit Maulbronner hardsteen, met geheel vlakke zijden. Aan de voorzijde is de naam van het hondje aangebracht, in blokvormige letters in hoog reliëf boven aan de steen. Waardering GRAFTEKEN voor 'Schufterl' als onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus' van algemeen belang wegens - de kunsthistorische waarde als goed voorbeeld van een huisdierengraf, voorzien van een kleine sobere grafsteen. De steen kenmerkt zich door een zeer eenvoudige vormgeving, met een voor de bouwtijd typerende belettering. - de landschappelijke waarde wegens de solitaire ligging van het object langs een weg op de buitenplaats, waar het een bijzondere waarde vertegenwoordigt. - de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats gerealiseerd door het echtpaar Kröller-Müller. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523557
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafteken voor de hond Schufterl in Otterlo

Sint Hubertus: Jachthuis Sint-Hubertus/buitenverblijf/landhuis

Apeldoornseweg 258
Otterlo (Gemeente Ede)
Omschrijving In het park 'De Hoge Veluwe' gelegen JACHTHUIS/ BUITENVERBLIJF/ LANDHUIS, onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus', naar..

Sint Hubertus: dienstgebouw, wachthuisje en toegangshek

Apeldoornseweg 256
Otterlo (Gemeente Ede)
Inleiding Het dienstgebouw en het wachthuisje kenmerken zich in tegenstelling tot de stijl van het jachthuis, door een op Frank Lloyd Wrig..

Waterpomp (St. Hubertus)

Kronkelweg
Otterlo (Gemeente Ede)
Omschrijving POMPHUISJE als onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus' in 1923 gebouwd naar ontwerp van H. VAN DE VELDE in opdracht van..

Sint Hubertus: kleine brug

In de Kronkelweg, over de verbindingssloot
Otterlo (Gemeente Ede)
Omschrijving Kleine BRUG (1919/1920) naar ontwerp van H.P. Berlage als onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus'. De brug is opgetrokke..

De Hoge Veluwe: dienstwoning

Harskampweg 17
Hoenderloo (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding DIENSTWONING in 1920-1925 gebouwd naar ontwerp uit 1920 van de architect A.J. KROPHOLLER. De woning is een van de zgn. 'Vijf wo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)