Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in Otterlo

Woonhuis

Apeldoornseweg 230
6731SC Otterlo (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: 1920-1921
Architect: Van de velde


Beschrijving van Dienstwoning

Omschrijving De DIENSTWONING Apeldoornseweg 230, die identiek is aan de naburige woning Apeldoornseweg 228, is opgetrokken op een vierkante plattegrond en telt één bouwlaag onder een met riet gedekt tentdak met houten overstek en met een gemetselde schoorsteen in de nok. In het voorschild en in het achterschild bevindt zich een brede dakkapel met drie naar binnenslaande ramen. De gevels zijn opgebouwd in een witgeschilderd raamwerk met vulling van gepotdekselde houten delen op een gemetselde plint. De in de gevels toegepaste ramen hebben een horizontale roedeverdeling. Alle vensters hebben luiken, behalve de dakkapellen. De kozijnen zijn thans geelgeschilderd, de ramen wit en het houtwerk van deuren en luiken is zwart. De VOORGEVEL bestaat uit een deur met grote ruit in bovenste helft, geflankeerd door gekoppelde drieruits ramen. De RECHTER ZIJGEVEL heeft alleen in het midden twee drieruits gekoppelde ramen. De ACHTERGEVEL heeft een samengesteld kozijn met een deur in het midden onder een liggend bovenlicht, en aan weerszijden twee tweeruits ramen. Deze ramen hebben geen luiken. De LINKER ZIJGEVEL heeft in het midden een deur met een smal drieruits linkerzijlicht, beide gevat onder een zesruits rondboogvormig bovenlicht, dat door de dakrand steekt en waarboven het dakschild is opgetrokken. Links bevindt zich hoog in de bouwlaag een vierkant venstertje en rechts gekoppelde drieruits ramen. Het compact ingedeelde INTERIEUR bestaat uit woonkamers, keuken en gang met trap naar de verdieping op de begane grond en enkele slaapkamers onder de kap. Onder de bewaard gebleven oorspronkelijke onderdelen bevindt zich een gemetselde schouw en de binnendeuren met hun omlijsting. In de tuin staat een niet-oorspronkelijke kleine houten garage. Waardering DIENSTWONING in 1920-1921 gebouwd naar ontwerp van Van de Velde -Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten dienstwoning die omstreeks 1920 is ontworpen door Van de Velde, in een voor Nederland in die tijd niet veel toegepast pre-fab systeem. De woning valt op door de eenvoudige doelmatige vormgeving, met elementen die naar landelijke bouwkunst verwijzen zoals de rieten daken. De serie pre-fabwoningen zijn een markant onderdeel binnen het oeuvre van Van de Velde. -Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe, waar de woning samen met de identieke naastgelegen woning een beeldbepalende rol speelt. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat vanaf 1909 door het echtpaar Kruller-Müller is samengevoegd en ingericht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523554
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in Otterlo

Dienstwoning

Apeldoornseweg 228
Otterlo (Gemeente Ede)
Omschrijving De DIENSTWONING Apeldoornseweg 228, die identiek is aan de naburige woning Apeldoornseweg 230, is opgetrokken op een vierkante..

Toegangshek naar het landgoed De Hoge Veluwe

kern Otterlo
Otterlo (Gemeente Ede)
Inleiding TOEGANGSHEK naar het landgoed De Hoge Veluwe, in 1920 ontworpen door A.J. Kropholler. Het gaat hier om een eenvoudige variant van..

Toegangshek naar het landgoed De Hoge Veluwe. Het hek vormt een van de hoofdingangen van het park bij de portiersloge aan de Houtkampweg 11

Houtkampweg 11
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Inleiding TOEGANGSHEK naar het landgoed De Hoge Veluwe, in 1920 ontworpen door A.J. Kropholler. Het hek vormt 'e'en van de hoofdingangen va..

Nederlands Hervormde kerk

Kerklaan 12
Otterlo (Gemeente Ede)
Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige dorpskerk met vroeg 14e eeuws schip zonder steunberen, eenvoudige, bakstenen toren uit vermoedelijk dezelfde per..

Schaapskooi

Westenengerdijk 55
Otterlo (Gemeente Ede)
Schaapskooi (XIX B) onder met riet gedekt schilddak, dat bij de schuine zijden van de driezijdig gesloten einden oploopt tot boven de dubbel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning in Otterlo