Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keermuren Grote Museum in Hoenderloo

Gebouw

Houtkampweg 13
7352TC Hoenderloo (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: 1921
Architect: H. van de Velde


Beschrijving van Keermuren Grote Museum

Inleiding KEERMUREN voor het GROTE MUSEUM op de Franse Berg, waarvan de bouw in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller in 1921 is begonnen, maar nooit is voltooid. Het museum, ontworpen door H. VAN DE VELDE, zou het grootste project van het echtpaar worden. Aan het denken over en ontwerpen aan het project is jarenlang gewerkt en de ontwerpen voor het museum gelden als belangrijke documenten in de ontwikkeling van de architectuurgeschiedenis. De werkzaamheden aan het museum vingen aan met het plaatsen van de keermuren voor de terrassen, het verzetten van de grond en het aanvoeren van de op maat gezaagde stenen voor de bouw van het museum. Deze niet gebruikte maar wel aangevoerde blokken Maulbronner zandsteen werden her en der gebruikt op het landgoed, ondermeer voor het maken van diverse beelden. Omschrijving De KEERMUREN liggen verspreid ten zuiden van het huidige Kröller-Müller Museum, aan de rand van het bos en op het Pampelse zand, een grote zandverstuiving. Het gebouw zou worden ingebed in het landschap, vandaar dat grote keermuren nodig waren, en een deel van de Franse Berg werd afgegraven om aan het voorplein van het museum plaats te bieden. De keermuren zijn vervaardigd uit gewapend beton, en voorzien van steunberen. De gebogen vorm van de muren, markeert de vorm van de terrassen van het te bouwen museum. In het stuifzand liggen verspreid blokken zandsteen. Waardering KEERMUREN van het onvoltooide Grote Museum, in 1921 begonnen. - Van architectuurhistorische waarde als tastbare herinnering aan de plannen voor de bouw van het Grote Museum, die door de economische crisis niet konden worden gerealiseerd, maar die gedurende jaren in het leven van het echtpaar Kröller-Müller en de voor hen werkzame architecten een grote rol heeft gespeeld. De bewaarde ontwerpen voor het museum zijn van groot belang voor de architectuurgeschiedenis. - Van landschappelijke waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe, waar de keermuren een bijzondere waarde bezitten en belangrijk zijn voor het in standhouden van de historische context van het landgoed. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat vanaf 1909 werd samengevoegd en ingericht door het echtpaar Kröller-Müller. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523549
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keermuren Grote Museum in Hoenderloo

Kröller-Müller Museum

Houtkampweg 6
Otterlo (Gemeente Ede)
Museum Kröller-Müller monumentnummer 523562 Inleiding MUSEUM Kröller-Müller is gelegen in de bossen aan de Houtkampweg, binnen een pa..

Kunstbewaarplaats

Houtkampweg 6
Otterlo (Gemeente Ede)
Inleiding Ondergrondse KUNSTBEWAARPLAATS gebouwd in de herfst van 1939 in opdracht van het Rijksmuseum Kröller-Müller in het Nationaal Pa..

Orienteertafel

kern Otterlo
Otterlo (Gemeente Ede)
Inleiding ORIENTEERTAFEL in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller vervaardigd omstreeks 1920, naar ontwerp van H. VAN DE VELDE of van..

President Steijnbank: zandstenen zitbank

Houtkampweg, bij
Otterlo (Gemeente Ede)
Inleiding "President Steijnbank", zandstenen ZITBANK in 1923 opgericht, gelegen in formele PARKAANLEG op het het landgoed De Hoge Veluwe. ..

Prive begraafplaats

In bos op Franse Berg
Otterlo (Gemeente Ede)
Inleiding PRIVÉ-BEGRAAFPLAATS met de graftekens van het echtpaar Kröller-Müller en Salomon van Deventer op het landgoed De Hoge Veluwe. ..

Kaart & Routeplanner