Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Postweg: schuur in Lunteren

Boerderij

Postweg 115
6741MH Lunteren (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1927 1927 ca. 1927


Beschrijving van Postweg: schuur

SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een afgewolfd zadeldak. In het dakschild van de noordgevel bevindt zich een vierkante bakstenen schoorsteenschacht. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich mestdeuren, halfronde stalramen met vorktracering omsloten door een rollaag en zes-ruits stalramen. De stalramen worden aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboogvormige rollaag, aan de onderzijde door een bakstenen lekdorpel. De kraalschroten, geklampte deuren worden afgesloten door een segmentboog. In de VOORGEVEL (noordgevel) bevinden zich vier regelmatig verdeelde mestdeuren met daartussen drie stalramen. De LINKERZIJGEVEL (oostgevel) eindigt in een afgewolfde topgevel. Links in de gevel bevindt zich een dubbele deur . Rechts bevindt zich een enkele deur in de geveltop bevinden zich twee zes-ruits stalramen. De ACHTERGEVEL (zuidgevel) bestaat uit driemaal een halfrond stalraam en een mestdeur. Centraal in de RECHTERZIJGEVEL (westgevel) met afgewolfde geveltop bevindt zich op de begane grond een staldeur met op de verdieping een luik. Links en rechts van de staldeur bevindt zich een stalraam met ijzeren roedenverdeling en vorktracering aan de bovenzijde afgesloten door een halfronde rollaag. Links en rechts van het luik bevindt zich een stalraam. Het INTERIEUR van de schuur is grotendeels in oorspronkelijke staat met onder meer de waskeuken/ stookhok, dekgebinten en hilde. Waardering SCHUUR gebouwd circa 1927. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schuur uit de jaren twintig van de twintigste eeuw als onderdeel van een boerderijcomplex met een gaaf in- en exterieur. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de schuur met de andere onderdelen. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur als functioneel onderdeel van een boerderijcomplex uit de jaren twintig van de twintigste eeuw, van belang voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523541
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Postweg: schuur in Lunteren

Postweg: T-Boerderij

Postweg 115
Lunteren (Gemeente Ede)
T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis. Het voorhuis met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder ..

Postweg: twee hooibergen, bestaande uit een vijfroedige hooiberg en een twee-roedige hooiberg

Postweg 115
Lunteren (Gemeente Ede)
Twee HOOIBERGEN bestaande uit een vijfroedige HOOIBERG en een twee-roedige HOOIBERG. De vijfroedige hooiberg bestaat uit vijf roeden met een..

Postweg: kippenhok met rechthoekige plattegrond

Postweg 115
Lunteren (Gemeente Ede)
KIPPENHOK met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een golfplaten lessenaarsdak. Het kippenhok is opgetrokk..

Hofstede De Zaaier

Bisschopweg 37
Lunteren (Gemeente Ede)
In 1911 naar ontwerp van arch. R. van 't Hoff gebouwde BOERDERIJ 'De Zaaier', bestaande uit: -een in ca. 1940 verlengd schuurgedeelte - oors..

De Vaarkamp

Postweg 64
Lunteren (Gemeente Ede)
"De Vaarkamp". Fraaie, in schoon metselwerk- met gepleisterde plint- opgetrokken boerderij (XIXb) van het middenlangsdeeltype onder met riet..

Kaart & Routeplanner

Route naar Postweg: schuur in Lunteren