Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mens en Samenleving: lighal "De Stille Lach" in Lunteren

Gebouw

Boslaan 68
6741KG Lunteren (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: 1900 1932 (gewijzigd)


Beschrijving van Mens en Samenleving: lighal "De Stille Lach"

LIGHAL `De Stille Lach' (5) gelegen in het meest zuidelijke, landschappelijke aangelegde deel van de tuin. De lighal met rechthoekige plattegrond wordt aan de bovenzijde afgesloten door een lessenaarsdak gedekt met rode pannen. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in Noords verband. De vensteropeningen worden aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag. De VOORGEVEL (zuidgevel) is niet aanwezig om de zon toe te laten in het gebouw. Bovenaan bevinden zich houten panelen die door middel van koorden bewogen kunnen worden om schaduw te creƫren. In de LINKERZIJGEVEL (westgevel) met gepleisterde plint bevindt zich een segmentboogvormige zes-ruits raam. De ACHTERGEVEL (noordgevel) is een lage blinde, bakstenen gevel. De RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) is identiek aan de linkerzijgevel met op de hoek een overhoeks geplaatste muur met ingebouwde kast voor het opbergen van de dekens. Het INTERIEUR heeft een houten betimmering van de wanden en een houten vloer. Waardering LIGHAL `De Stille Lach' (5) als onderdeel van het COMPLEX `Mens en Samenleving' . - Van architectuurhistorische waarde als goed en zeldzaam voorbeeld van een lighal als onderdeel van het complex `Mens en Samenleving'. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het herstellingsoord buiten de bebouwde kom van Lunteren in het recreatiepark het Luntersche Buurtbos op de Veluwe in de gemeente Ede. Van belang vanwege de ligging van de lighal in de landschappelijk aangelegde bostuin en de functioneel-ruimtelijke relatie van de lighal met de andere onderdelen van het complex `Mens en Samenleving'. - Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een lighal als onderdeel van een uniek herstellingsoord voor overspannen leraren gebouwd in 1900, gewijzigd na een brand in 1932 van belang voor de ontwikkeling van de Veluwe als vakantie- en herstellingsoord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523524
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mens en Samenleving: lighal "De Stille Lach" in Lunteren

Mens en Samenleving: hoofdgebouw uit Oosterbeek

Boslaan 68
Lunteren (Gemeente Ede)
HOOFDGEBOUW met SCULPTUREN (1) bestaande uit een hoog rechthoekig middenpaviljoen met overhoeks geplaatste vleugels. Aan de zuidzijde van he..

Mens en Samenleving: tuinaanleg

Boslaan 68
Lunteren (Gemeente Ede)
TUINAANLEG (2) bestaande uit de aanleg van WIM SLUITER uit 1932 in nieuw-architectonische tuinstijl, grenzend aan met name de zuidzijde van ..

Mens en Samenleving: fruitkelder

Boslaan 68
Lunteren (Gemeente Ede)
FRUITKELDER (3) met rechthoekige plattegrond onder een aarden heuvel. De kelder is herkenbaar aan de ingangspartij bestaande uit een baksten..

Mens en Samenleving: lighal "'t Oude Nest"

Boslaan 68
Lunteren (Gemeente Ede)
LIGHAL (4) `'t Oude Nest' gelegen in het meest zuidelijke, landschappelijke aangelegde deel van de tuin. De lighal met rechthoekige plattegr..

Mens en Samenleving: lighal "Op de Helling"

Boslaan 68
Lunteren (Gemeente Ede)
LIGHAL `Op de Helling' (6) gelegen in het meest zuidelijke, landschappelijke aangelegde deel van de tuin. De lighal met rechthoekige platteg..

Kaart & Routeplanner