Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mens en Samenleving: fruitkelder in Lunteren

Boerderij

Boslaan 68
6741KG Lunteren (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Mens en Samenleving: fruitkelder

FRUITKELDER (3) met rechthoekige plattegrond onder een aarden heuvel. De kelder is herkenbaar aan de ingangspartij bestaande uit een bakstenen steektrap aan weerszijden geflankeerd door bakstenen muren die leiden naar een enkele, houten geklampte deur. Midden op de aarden heuvel is een gepleisterde bakstenen ventilatiekoker zichtbaar. Het INTERIEUR bestaat uit twee kamers en wordt afgesloten door een gepleisterd segmentboogvormig gewelf. Waardering FRUITKELDER als onderdeel van het complex `Mens en Samenleving' daterend uit 1900 gelegen aan de westzijde van het hoofdgebouw. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fruitkelder uit 1900 als onderdeel van een herstellingsoord `Mens en Samenleving'. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het herstellingsoord buiten de bebouwde kom van Lunteren in het recreatiepark het Luntersche Buurtbos op de Veluwe in de gemeente Ede. Van belang vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de fruitkelder met de andere onderdelen van het complex `Mens en Samenleving'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een fruitkelder als onderdeel van een uniek herstellingsoord voor overspannen leraren gebouwd in 1900, gewijzigd na een brand in 1932 van belang voor de ontwikkeling van de Veluwe als vakantie- en herstellingsoord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523522
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mens en Samenleving: fruitkelder in Lunteren

Mens en Samenleving: hoofdgebouw uit Oosterbeek

Boslaan 68
Lunteren (Gemeente Ede)
HOOFDGEBOUW met SCULPTUREN (1) bestaande uit een hoog rechthoekig middenpaviljoen met overhoeks geplaatste vleugels. Aan de zuidzijde van he..

Mens en Samenleving: tuinaanleg

Boslaan 68
Lunteren (Gemeente Ede)
TUINAANLEG (2) bestaande uit de aanleg van WIM SLUITER uit 1932 in nieuw-architectonische tuinstijl, grenzend aan met name de zuidzijde van ..

Mens en Samenleving: lighal "'t Oude Nest"

Boslaan 68
Lunteren (Gemeente Ede)
LIGHAL (4) `'t Oude Nest' gelegen in het meest zuidelijke, landschappelijke aangelegde deel van de tuin. De lighal met rechthoekige plattegr..

Mens en Samenleving: lighal "De Stille Lach"

Boslaan 68
Lunteren (Gemeente Ede)
LIGHAL `De Stille Lach' (5) gelegen in het meest zuidelijke, landschappelijke aangelegde deel van de tuin. De lighal met rechthoekige platte..

Mens en Samenleving: lighal "Op de Helling"

Boslaan 68
Lunteren (Gemeente Ede)
LIGHAL `Op de Helling' (6) gelegen in het meest zuidelijke, landschappelijke aangelegde deel van de tuin. De lighal met rechthoekige platteg..

Kaart & Routeplanner