Nieuw Altena: kippenhok in Lunteren

Barneveldseweg 19
6741LH Lunteren (gemeente Ede)

Beschrijving van Nieuw Altena: kippenhok

KIPPENHOK met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een lessenaarsdak. Het kippenhok is opgetrokken in verticale houten delen op een bakstenen fundament. In de VOORGEVEL (noordgevel) bevinden zich onder vier regelmatig verdeelde zes-ruits ramen (3x2) met boven vier regelmatig verdeelde vier-ruits ramen (4x1). De LINKERZIJGEVEL (oostgevel) is een blinde gevel. De ACHTERGEVEL (zuidgevel) is een blinde gevel. De RECHTERZIJGEVEL (westgevel) is een blinde gevel. Waardering KIPPENHOK met rechthoekige plattegrond uit het tweede kwart van de twintigste eeuw gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex `Nieuw Altena'. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een kippenhok als onderdeel van een boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het kippenhok met de andere onderdelen van het complex `Nieuw Altena'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kippenhok als functioneel onderdeel van een boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, als zodanig representatief voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)