Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Born: Kruiden- en bloementuin in Bennekom

Tuin Park Landgoed

Bornweg 12
6721AH Bennekom (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: 1933
Architect: J. Bouwens


Beschrijving van De Born: Kruiden- en bloementuin

TUINAANLEG (2) naar ontwerp van J. BOUWENS uit Nijmegen bestaande uit een rechtlijnig padenstelsel en een bloemen- en kruidentuin. De hoofdas is de oprijlaan van west naar oost, die middels een doorrit door de noord-zuidvleugel heen loopt. Aan de oostzijde eindigt de as in een rotonde waarachter een bospad de zicht-as verlengd. Haaks op de hoofdas bevindt zich aan de noordzijde een kruidentuin met rechthoekige plattegrond met een formele aanleg. Binnen een rechthoek bevinden zich drie vierkante tuinperken omsloten door een onverhard pad, dat langs de randen van de rechthoek loopt. Het middelste tuinperk bestaat uit een centrale rechthoekige vijver omsloten door een bakstenen rand. Rondom de vijver bevindt zich een onverhard pad met in de hoeken steeds een perk omsloten door een bakstenen rand. De buitenranden van de perken op de vier hoeken vormen een vierkant. Aan de noord- en de zuidzijde bevindt zich een identieke geometrische invulling door middel van perken met uitzondering van de centrale rechthoekige vijver. In plaats van een vijver bevindt zich hier een cirkelvormig perk. Aan weerszijden van het middelste vierkant bevindt zich tegen de buitenranden van de tuin een bank. Aan de zuidzijde wordt de tuin ontsloten door bakstenen trappen. De perken zijn ingevuld met kruiden en bloemen. Parallel aan de zuidzijde van de hoofdas bevindt zich een pad met aan weerszijden cipressen, dat leidt naar de hoofdingang van het gebouw. De cipressen bevinden zich op een graszode die aan de buitenzijde overgaat in laag struikgewas. Grenzend aan de gevels van de voormalige eet- en huiskamer bevindt zich een terras afgebakend door bakstenen muurtjes gedekt met tegels. Bakstenen treden bevinden zich op de overgang van terras naar bos. Vervolgens bevindt zich op meerdere plaatsen bestrating begrensd door identieke muren en treden. Waardering TUINAANLEG bestaande uit een rechtlijnig padenstelsel en een bloemen- en kruidentuin naar ontwerp van mejuffrouw J. BOUWENS uit Nijmegen. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het werk van J. Bouwens uit Nijmegen bestaande uit een rechtlijnig tuinontwerp en een afzonderlijke bloemen- en kruidentuin met rechthoekige plattegrond en geometrische invulling. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de tuin met het rust- en vakantiehuis gesitueerd in het bosrijke buitengebied van Bennekom binnen de gemeente Ede. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex `Rust- en Vacantiehuis Stichting De Born'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523483
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Born: Kruiden- en bloementuin in Bennekom

De Born: Huis

Bornweg 12
Bennekom (Gemeente Ede)
RUST- EN VAKANTIEHUIS (1) waarvan het exterieur in 1932 ontworpen is door P. VORKINK (1878-1960), het interieur door F. SPANJAARD. Het gebou..

Vier grafheuvels

-
Bennekom (Gemeente Ede)
Vier grafheuvels met 10 meter zone, datering Neolithicum en/of Bronstijd.

Grafheuvel

Keijenbergseweg
Wageningen
Grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. Het monument is van wetenschappelijke- en cultuurhistorische betekenis. Gedeeltelijke ..

Alexanderkerk

Dorpsstraat 45
Bennekom (Gemeente Ede)
Ned.Herv.Kerk. Van de middeleeuwse dorpskerk is bewaard gebleven het pseudobasilicale, laat-gotische schip, welks zijbeuken de toren omsluit..

De Leemkuil

Keijenbergseweg 10
Wageningen
Inleiding Voormalig LANDHUIS, ('HUIZE DE LEEMKUIL'), gebouwd door architect C.G.M. Nieraad uit Arnhem, in 1909 in eclectische stijl. Opdrac..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Born: Kruiden- en bloementuin in Bennekom