Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten schuur in Scherpenzeel

Boerderij

Vlieterweg 11
3925GA Scherpenzeel
Gelderland

Bouwjaar: vermoedelijk 1868


Beschrijving van Houten schuur

Omschrijving Houten driebeukige SCHUUR met middenlangsdeel uit (vermoedelijk) 1868. De schuur op rechthoekig grondplan heeft een zadeldak met ongelijke schilden. Het dakschild aan de straatzijde loopt lager door. Het dak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert aan de straatzijde af zonder goot en aan de andere zijde via een zinken mastgoot. Het dakoverstek rust op doorgestoken gordingen. De windveren zijn langs de onderrand voorzien van gezaagde decoraties in de vorm van halve cirkels. De houten wanden zijn geplaatst op een bakstenen voetmuur. Dit lage muurtje is gemetseld in kruisverband en wordt afgesloten door een rollaag. De houten wanden bestaan uit wandstijlen met aan de buitenzijde een horizontale beschieting van gepotdekselde delen. In het midden van beide kopse zijden zijn de oorspronkelijke inrijdeuren vervangen door een enkele opgeklampte staldeur. Boven deze deur bevindt zich een zolderluik. De variatie in stalramen is groot: halfrond, getoogd en rechthoekig met kruisvormige roedenindeling. In de lange zijden van de schuur zijn (dubbele) mestluiken van gepotdekselde delen aangebracht. Aan de boerderij-zijde zijn twee van deze luiken vervangen door een staldeur. De inwendige draagconstructie bestaat uit drie dekbalkgebinten met elk twee stijlen en overstekken aan weerszijden. Op de gebinten zijn schaarspanten met overgekeepte balken geplaatst. Waardering Houten SCHUUR uit (vermoedelijk) 1868. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een 19de eeuwse agrarische schuur met gepotdekselde wanden waarin mestluiken, en een driebeukige indeling met middenlangsdeel en dekbalkgebinten. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het markant gesitueerde agrarische complex "Het Dorp" aan de rand van het park rond Huis Scherpenzeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523479
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten schuur in Scherpenzeel

Boerderij "Het Dorp" met hek

Vlieterweg 11
Scherpenzeel
Omschrijving BOERDERIJ "Het Dorp" uit 1868 met HEK. Het pand heeft een rechthoekig grondplan met woon- en bedrijfsgedeelte onder doorgaand ..

Huis Scherpenzeel: koetshuis

Burgemeester Royaardslaan 3
Scherpenzeel
Onderdeel 4 Omschrijving Het KOETSHUIS van Huis Scherpenzeel is eveneens ontworpen door S.A. van Lunteren in 1857 en ligt iets ten zuidwes..

Huis Scherpenzeel

Burgemeester Royaardslaan 1
Scherpenzeel
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS SCHERPENZEEL is een gebouw, dat is gesticht in de 14de eeuw als woontoren, uitgebreid in de 16de en 17de eeu..

Huis Scherpenzeel: Park

Burgemeester Royaardslaan 1
Scherpenzeel
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het ontwerp van het park dateert uit 1859. Het huidige park met zijn landschappe..

Huis Scherpenzeel: Toegangsbrug

Burgemeester Royaardslaan 1
Scherpenzeel
Onderdeel 5 Omschrijving De enige toegang tot het huis wordt gevormd door een TOEGANGSBRUG in neogotische stijl, bestaande uit een gebogen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten schuur in Scherpenzeel

Foto's (2)