Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boeijink schuur in Winterswijk Huppel

Boerderij

Boeijinkweg 9
7105CG Winterswijk Huppel (gemeente Winterswijk)
Gelderland

Bouwjaar: 1900-1910


Beschrijving van Boeijink schuur

Omschrijving onderdeel B Houten SCHUUR op rechthoekig grondplan, met aan de voorzijde een mogelijk later toegevoegde, kleinere aanbouw in baksteen. De schuur heeft een ver doorgetrokken, licht inzwenkend zadeldak gedekt met rode oudhollandse pannen. Aan de korte achterzijde bevinden zich diep liggende inrijdeuren. Aan voor- en achterzijde lopen witgeschilderde windveren en de gevels zijn opgebouwd uit houten delen. In de gevels bevinden zich verschillende houten inrijdeuren. De kleine aanbouw is opgetrokken in baksteen, gedekt door een zadeldak waarvan de schilden zijn belegd met pannen. De voorgevel van de aanbouw heeft een houten beschieting. In deze gevel bevinden zich kleine vensters. Het interieur van de grote schuur bezit ankerbalkgebinten. Waardering Grote SCHUUR (complexonderdeel B) -Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een grote schuur op een boerenerf. De vorm van de schuur is typisch voor de streek en kenmerkt zich door diep terugliggende inrijdeuren (`onderschoer') en een hoge zadelkap met inzwenkende daken. -Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerencomplex dat in het historisch gegroeide buitengebied een beeldbepalende rol speelt. De schuur draagt hiertoe bij door haar ligging in de zichtas vanaf de weg en haar verschijningsvorm. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerencomplex, dat vanwege de bestemming verbonden is met de agrarische en sociale geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523463
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boeijink schuur in Winterswijk Huppel

Boeijink

Boeijinkweg 9
Winterswijk Huppel (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel A BOERDERIJ met aan de linker zijgevel twee aangebouwde schuren. De boerderij is van het type hallehuis en opgetrokke..

Boeijink schuur

Boeijinkweg 9
Winterswijk Huppel (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel C Houten SCHUUR opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, gedekt door een zadeldak met ongelijke schilden. Het rec..

Boeijink

Boeijinkweg 9
Winterswijk Huppel (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel D Klein KOETSHUIS opgetrokken in rode baksteen op een langgerekte plattegrond. De schuur heeft in verhouding vrij hog..

Waliën

Waliënseweg 2
Winterswijk Huppel (Gemeente Winterswijk)
Walien, kasteelterrein van de voormalige havezathe ' 't Wallien' met overblijfsel van een keldermuur, voorzien van twee lichtspleten en de a..

Sevinkmolen

Meddoseweg 38
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Uit 1869 daterende belt-korenmolen, landschappelijk en qua windvang goed gesitueerd. Bakstenen, deels zandstenen molenromp met daarop houte..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boeijink schuur in Winterswijk Huppel

Foto's (3)