Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats in Winterswijk

Graf Begraafplaats

Spoorstraat 36
7101GV Winterswijk
Gelderland

Bouwjaar: Eind 18e eeuw


Beschrijving van Joodse begraafplaats

Omschrijving De kleine Joodse BEGRAAFPLAATS is aan twee zijden door een in 1912 opgerichte betonnen muur omgeven, aan de zuidzijde door een taxushaag afgeschermd en aan de westzijde door een recent aangeplante beukenhaag. De geheel in beton uitgevoerde ommuring is opgebouwd uit muren tussen vierkante pijlers die aan de bovenzijde zijn afgesloten met een iets overstekende dekplaat. Op iedere pijler is een kleine verdiepte Davidsster aangebracht en geel geverfd. Aan de Spoorstraatzijde onderbreekt een negen meter lang smeedijzeren hekwerk de betonnen muur. In dit hekwerk is eveneens het Davidsstermotief verwerkt. De begraafplaats is te betreden via een draaihek in de noordzijde. De begraafplaats is volledig begroeid met gras en heeft geen paden. In het gras bevinden zich nog slechts enkele staande zerken en restanten van graftekens. De beplanting bestaat uit enkele monumentale bomen. Waardering Joodse BEGRAAFPLAATS, waarvan de aanleg terug gaat tot in de zeventiende eeuw, maar waarvan de graftekens uit de negentiende eeuw dateren eeuw. Het HEKWERK en de MUUR dateren uit 1912, -Van architectuurhistorische waarde vanwege de hoofdvorm en de aanleg van de begraafplaats, waarin voor Joodse begraafplaatsen uit die tijd typische kenmerken herkenbaar zijn zoals de eenvoudig vormgeven graftekens in het gras geplaatst. -Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging binnen het complex aan de Spoorstraat. De begraafplaats heeft ensemblewaarden met de andere complexonderdelen en is door hoofdvorm en beplanting beeldbepalend aan de Spoorstraat. -Van cultuurhistorische waarde binnen de funeraire geschiedenis en vanwege de aanwezige graftekens genealogische waarde. Als herinnering aan de aanwezigheid van een bloeiende Joodse gemeenschap in Winterswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523460
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats in Winterswijk

Woning van de voorganger van de Synagoge

Spoorstraat 36
Winterswijk
Omschrijving WOONHUIS op samengesteld grondplan, twee bouwlagen hoog onder een samengestelde kap bestaande uit een zadeldak belegd met ges..

Joodse godsdienstschool

Spoorstraat 34
Winterswijk
Omschrijving De blokvormige SCHOOL is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgesloten door een plat d..

Synagoge

Spoorstraat 32
Winterswijk
Eenvoudig bouwwerk uit de tweede helft van de 19e eeuw. Belangrijke inventaris: Arke, Lodewijk XVI-vormen, laatste kwart 18e eeuw, afkomstig..

Herenhuis met bakstenen lijstgevel

Satinksplas 1
Winterswijk
Herenhuis met bakstenen lijstgevel (XVIIIc) met gesneden Lod.XIV-CONSOLES onder de kroonlijst, gesneden deuromlijsting, deur en bovenlicht i..

Gaaf bewaard vakwerkhuisje met houten puntgevel

Bossesteeg 2
Winterswijk
Gaaf bewaard vakwerkhuisje (XVIII) met houten puntgevel, waarin ramen in stijl XIX a.

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse begraafplaats in Winterswijk