Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vriezenhuis schuren in Winterswijk Woold

Boerderij

Wooldseweg 119
7108AA Winterswijk Woold (gemeente Winterswijk)
Gelderland

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Vriezenhuis schuren

Omschrijving onderdeel B Drie gekoppelde SCHUREN met een voorgevel uit 1876 (volgens muurankers). De schuren zijn opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en hebben in rode baksteen gemetselde gevels, beschoten topgevels en drie laag doorgetrokken licht inzwenkende zadeldaken. De schilden zijn belegd met rode oudhollandse pannen. Langs de daken lopen witgeschilderde windveren die eindigen in een topgevelteken. In de VOORGEVELS bevinden zich drie dubbele, opgeklampte deeldeuren onder korfbogen voorzien van gepleisterde geboorte- en sluitstenen. Uiterst rechts en links zijn de schuren ook toegankelijk via lage, recht afgesloten opgeklampte deuren. In de gevels zijn vier smeedijzeren muurankers aangebracht die samen het jaartal 1876 vormen. In de RECHTER ZIJGEVEL bevindt zich halverwege een opgeklampte deur en links een klein vierkant venster. De LINKER ZIJGEVEL is bouwvallig en bezit onder andere een niet-oorspronkelijk meerruits venster. De ACHTERGEVEL is in vakwerk gevuld met rode baksteen uitgevoerd. Links en rechts bevinden zich inrijdeuren en geheel links een meerruits venster. Het topgevelbeschot heeft aan de achtergevel een overstek. Het INTERIEUR van de schuren is nog gedeeltelijk in oorspronkelijke staat. De schuren zijn elk zes gebinten diep en hebben een zolder en potscheuren vloeren. De geknikte schoren van het tweede gebint zouden erop kunnen wijzen dat de schuren, vermoedelijk in 1876, met een gebint zijn verlengd en een nieuwe voorgevel hebben gekregen. Waardering Drie GEKOPPELDE SCHUREN (complexonderdeel B) met voorgevels uit 1876 en een vermoedelijk oudere kern. -Van architectonische waarde als goed voorbeeld van een driekapschuur op het erf van een Winterswijkse boerderij. De functie is in in- en exterieur nog goed afleesbaar. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van een boerderijcomplex dat verder bestaat uit een boerderij met villa-achtig voorhuis. De achtergevel van de schuur is aan de weg gelegen en bepaalt daar mede het aanzien van het complex. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat als scholteboerderij verbonden is met de agrarische en economische geschiedenis van Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523452
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vriezenhuis schuren in Winterswijk Woold

Vriezenhuis

Wooldseweg 119
Winterswijk Woold (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel A SCHOLTEBOERDERIJ op samengestelde plattegrond bestaande uit een blokvormig WOONHUIS dat via een smal eenlaags platg..

Berenschot

Wooldseweg 74
Winterswijk Woold (Gemeente Winterswijk)
Watermolen "Berenschot". Ten Z.W. van Winterswijk aan de Slingerbeek gelegen molen, blijkens steen uit 1749, waarvan het molenrad nog aanwez..

Bij de molen een goede saksische boerderij met houten puntgevel en empireramen

Klandermansweg 4
Winterswijk Woold (Gemeente Winterswijk)
Bij de molen een goede Saksische boerderij met houten puntgevel (XIX A) en Empireramen. Waterput.

Keunenhuis

Wooldseweg 127
Winterswijk Woold (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel A BOERDERIJ van type hallehuis op langgerekt rechthoekig grondvlak, met tegen de linker zijgevel een aangebouwd, teru..

Keunenhuis schuur

Wooldseweg 127
Winterswijk Woold (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel B Een SCHUUR op rechthoekig grondvlak met een links aangebouwde, kleine nevenschuur. De schuur en nevenschuur zijn be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vriezenhuis schuren in Winterswijk Woold

Foto's (1)