Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gelder Esch: Kippenschuur in Winterswijk Meddo

Boerderij

Geldereschweg 96
7104AL Winterswijk Meddo (gemeente Winterswijk)
Gelderland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Gelder Esch: Kippenschuur

Omschrijving onderdeel E KIPPENSCHUUR opgetrokken in rode baksteen en hout op een rechthoekige plattegrond. De schuur is gedekt door een zadeldak belegd met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van witgeschilderde windveren. De voor- en achtergevel zijn voorzien van zwartgeschilderde topgevelbeschieting met overstek. In de VOORGEVEL gericht naar het erf bevinden zich houten dubbele deuren die tot aan het topgevelbeschot reiken. Ter weerszijden hiervan is het onderste deel van de gevels in baksteen uitgevoerd en hierboven in hout. Ter weerszijden van de deur bevindt zich een vierruits venster. De RECHTER ZIJGEVEL en LINKER ZIJGEVEL zijn uitgevoerd in baksteen en aan de linker zijgevel bevinden zich enkele vierruits vensters. De onderste laag van de ACHTERGEVEL is uitgevoerd in baksteen en erboven in hout. In het midden bevindt zich een grote raampartij met drie zesruits vensters onder drie tweeruits vensters. Waardering KIPPENSCHUUR (complexonderdeel E) -Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw, als voorbeeld van een kippenschuur op een boerenerf, die grote vensters bevat ten behoeve van een betere lichttoetreding in het hok. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex en mede beeldbepalend voor het aanzien van het achtererf. -Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het boerderijcomplex dat een belangrijke uiting is van de agrarische en sociale geschiedenis aan het einde van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523438
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gelder Esch: Kippenschuur in Winterswijk Meddo

Gelder Esch: T-boerderij

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel A T-BOERDERIJ op rechthoekig grondplan, bestaande uit een twee bouwlagen en een zolderverdieping tellend blokvormig v..

Gelder Esch: Spin- en Weefhuis

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel B Voormalig SPIN- en WEEFHUIS van het type hallehuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak ..

Gelder Esch: schuur

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel C SCHUUR op rechthoekige plattegrond, met gevels in rode baksteen (veldovensteen) binnen houten vakwerk. De schuur i..

Gelder Esch, waterpomp

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel D Vrij op het erf gesitueerde WATERPOMP met een witgeschilderde, vierzijdige houten kast. De kast is aan de bovenzijd..

Molen van Sellink

Geldereschweg 3
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Inleiding MOLENROMP. De oorspronkelijk als beltmolen uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'molen van Sellink' uit een onbekend b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gelder Esch: Kippenschuur in Winterswijk Meddo

Foto's (1)