Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gelder Esch, waterpomp in Winterswijk Meddo

Overig

Geldereschweg 96
7104AL Winterswijk Meddo (gemeente Winterswijk)
Gelderland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Gelder Esch, waterpomp

Omschrijving onderdeel D Vrij op het erf gesitueerde WATERPOMP met een witgeschilderde, vierzijdige houten kast. De kast is aan de bovenzijde afgesloten met uitkragend vierzijdig tentdak voorzien van een ronde knop in de sluiting. In een van de vier zijden van de kast bevinden zich de ijzeren zwengel en kraan. Waardering WATERPOMP (complexonderdeel D) vermoedelijk uit de bouwtijd van de boerderij -Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een waterpomp op een boerenerf, van het type met een houten pomphuis. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de boerderij, met hoge ensemblewaarden binnen het boerenerf. -Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van de boerderij die een belangrijke uiting is van de agrarische en sociale ontwikkeling aan het einde van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523437
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gelder Esch, waterpomp in Winterswijk Meddo

Gelder Esch: T-boerderij

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel A T-BOERDERIJ op rechthoekig grondplan, bestaande uit een twee bouwlagen en een zolderverdieping tellend blokvormig v..

Gelder Esch: Spin- en Weefhuis

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel B Voormalig SPIN- en WEEFHUIS van het type hallehuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak ..

Gelder Esch: schuur

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel C SCHUUR op rechthoekige plattegrond, met gevels in rode baksteen (veldovensteen) binnen houten vakwerk. De schuur i..

Gelder Esch: Kippenschuur

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel E KIPPENSCHUUR opgetrokken in rode baksteen en hout op een rechthoekige plattegrond. De schuur is gedekt door een zad..

Molen van Sellink

Geldereschweg 3
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Inleiding MOLENROMP. De oorspronkelijk als beltmolen uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'molen van Sellink' uit een onbekend b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gelder Esch, waterpomp in Winterswijk Meddo

Foto's (1)