Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gelder Esch: schuur in Winterswijk Meddo

Boerderij

Geldereschweg 96
7104AL Winterswijk Meddo (gemeente Winterswijk)
Gelderland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Gelder Esch: schuur

Omschrijving onderdeel C SCHUUR op rechthoekige plattegrond, met gevels in rode baksteen (veldovensteen) binnen houten vakwerk. De schuur is een bouwlaag en een zolderruimte hoog en wordt gedekt door een zadeldak met twee ongelijk uitzwenkende schilden. De schilden zijn belegd met rode oudhollandse pannen. De schuur heeft een zwartgeschilderde, beschoten topgevel met overstek en witgeschilderde windveren. Het hout van het vakwerk is eveneens zwart geschilderd. In de asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL die naar het erf gericht is bevinden zich rechts twee dubbele inrijdeuren, links hiervan een kleinere deur en de rest van de gevel is in vakwerk opgebouwd. In de geveltop bevindt zich een topgevelteken typisch voor de streek. De RECHTER ZIJGEVEL bestaat geheel uit metselwerk binnen vakwerk met twee dichtgezette ramen links in de zijgevel. De LINKER ZIJGEVEL is eveneens opgebouwd in vakwerk en bezit drie op het metselwerk geschilderde vierruits vensters. De asymmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft rechts baksteen in vakwerk en links houten inrijdeuren. Waardering SCHUUR (complexonderdeel C) -Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schuur op een boerenerf, met een voor de streek typische verschijningsvorm. De schuur valt op vanwege de deels in vakwerk en deels in hout uitgevoerde gevels en de inzwenkende dakschilden. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de boerderij, met hoge ensemblewaarden met de andere erfbebouwing. De schuur sluit het erf aan de achterzijde af en is hier sterk beeldbepalend voor het aanzien van het complex. -Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van de boerderij die een belangrijke uiting is van de agrarische, bosbouwkundige en economische geschiedenis aan het einde van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523436
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gelder Esch: schuur in Winterswijk Meddo

Gelder Esch: T-boerderij

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel A T-BOERDERIJ op rechthoekig grondplan, bestaande uit een twee bouwlagen en een zolderverdieping tellend blokvormig v..

Gelder Esch: Spin- en Weefhuis

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel B Voormalig SPIN- en WEEFHUIS van het type hallehuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak ..

Gelder Esch, waterpomp

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel D Vrij op het erf gesitueerde WATERPOMP met een witgeschilderde, vierzijdige houten kast. De kast is aan de bovenzijd..

Gelder Esch: Kippenschuur

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel E KIPPENSCHUUR opgetrokken in rode baksteen en hout op een rechthoekige plattegrond. De schuur is gedekt door een zad..

Molen van Sellink

Geldereschweg 3
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Inleiding MOLENROMP. De oorspronkelijk als beltmolen uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'molen van Sellink' uit een onbekend b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gelder Esch: schuur in Winterswijk Meddo

Foto's (1)