Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gelder Esch: Spin- en Weefhuis in Winterswijk Meddo

Boerderij

Geldereschweg 96
7104AL Winterswijk Meddo (gemeente Winterswijk)
Gelderland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Gelder Esch: Spin- en Weefhuis

Omschrijving onderdeel B Voormalig SPIN- en WEEFHUIS van het type hallehuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak belegd met rode oudhollandse pannen op het linker dakschild. Langs het dak lopen witgeschilderde windveren en op het dak bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. De gevels zijn uitgevoerd in veldovenbaksteen gemetseld in kruisverband. De voor- en achtergevel heeft een topgevelbeschieting boven een gemetselde zaagtandlijst. De vensteropeningen bezitten aan de bovenzijde een strekse boog en aan de onderzijde een grijze onderdorpel. De meeste vensters zijn voorzien van luiken, beschilderd met een zandlopermotief in rood op donkergroen. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bezit iets rechts van het midden een opgeklampte donker groengeschilderde deur met tweeruits bovenlicht. Ter weerszijden van deze deur bevinden zich 15-ruits schuifvensters (3x(3+2)) met onderluiken. Onder de topgevel zijn twee tweedelige zoldervensters aangebracht. De RECHTER ZIJGEVEL bezit halverwege een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich een zesruits schuifvenster (2x(2+1)) en links van de deur een laaggeplaatst vierruits keldervenster. Rechts is tegen de zijgevel en een gedeelte van de achtergevel, een recentere aanbouw geplaatst die het erf van de weg afsluit. In de rechter zijgevel bevindt zich een tweeruits venster. In de LINKER ZIJGEVEL bevinden zich rechts drie identieke zesruits schuifvensters (2x(2+1) met onderluiken. Links hiervan bevindt zich een kleiner venster met luiken. De ACHTERGEVEL heeft dubbele, zesruits openslaande deuren die waarschijnlijk uit de dertiger jaren dateren. Deze gevelopening wordt ontlast door een oorspronkelijke segmentboog. Links hiervan bevinden zich twee vieruits schuifvensters (2x(1+1)) met luiken. In de dwars tegen de achtergevel gezette aanbouw bevindt zich een tweeruits venster. Waardering Voormalig SPIN- en WEEFHUIS (complexonderdeel B) vermoedelijk gebouwd omstreeks 1900 en verbouwd in 1933. -Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een bijgebouw, een weef-en spinhuis, op een boerenerf. Het gebouw is in hoofvorm en detaillering nog als zodanig herkenbaar en bezit elementen die kenmerkend zijn voor de streek, zoals de beschoten geveltop. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex met hoge ensemblewaarden met de andere erfbebouwing. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex dat vanwege zijn bestemming als scholteboerderij een karakteristiek onderdeel vormt van de agrarische en sociale geschiedenis aan het einde van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523435
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gelder Esch: Spin- en Weefhuis in Winterswijk Meddo

Gelder Esch: T-boerderij

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel A T-BOERDERIJ op rechthoekig grondplan, bestaande uit een twee bouwlagen en een zolderverdieping tellend blokvormig v..

Gelder Esch: schuur

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel C SCHUUR op rechthoekige plattegrond, met gevels in rode baksteen (veldovensteen) binnen houten vakwerk. De schuur i..

Gelder Esch, waterpomp

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel D Vrij op het erf gesitueerde WATERPOMP met een witgeschilderde, vierzijdige houten kast. De kast is aan de bovenzijd..

Gelder Esch: Kippenschuur

Geldereschweg 96
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel E KIPPENSCHUUR opgetrokken in rode baksteen en hout op een rechthoekige plattegrond. De schuur is gedekt door een zad..

Molen van Sellink

Geldereschweg 3
Winterswijk Meddo (Gemeente Winterswijk)
Inleiding MOLENROMP. De oorspronkelijk als beltmolen uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'molen van Sellink' uit een onbekend b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gelder Esch: Spin- en Weefhuis in Winterswijk Meddo

Foto's (1)