Joodse begraafplaats in Winterswijk

Graf Begraafplaats

Misterweg 144
7102BN Winterswijk

Beschrijving van Joodse begraafplaats

Omschrijving onderdeel A Het terrein van de JOODSE BEGRAAFPLAATS wordt omgeven door een beukenhaag. Over de centrale lengteas wordt de begraafplaats in tweeën gedeeld door een grindpad dat leidt naar een na de Tweede Wereldoorlog opgericht monument ter herinnering aan de in de oorlog omgekomen Joden. De ongeveer 140 graven die niet allemaal een zerk bezitten, zijn gelegen in het gras ter weerszijden van het middenpad. Aan de rechterkant van het pad bevinden zich thans twee recente graven, terwijl de meeste graven zich aan de linkerkant bevinden. Het oudste graf stamt uit 1885. De graftekens zijn eenvoudige hardstenen staande zerken, enkele voorzien van een liggende grafplaat. De zerken zijn aan de bovenzijde overwegend segmentboogvormig of gelobd afgesloten. Voorts bevinden zich op het terrein enkele aan elkaar gekoppelde zerken en zijn twee graven omgeven door smeedijzeren grafhekken. De voorzijden van de zerken zijn allen naar het baarhuisje gericht en bezitten overwegend in zwart aangebrachte teksten. Bij sommige zerken is een witte tekst op een zwarte achtergrond aangebracht. Waardering JOODSE BEGRAAFPLAATS (complexonderdeel A) aangelegd in het laatste kwart van de negentiende eeuw. -Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een begraafplaats waarin de typische karakteristieken van de aanleg van een negentiende-eeuwse Joodse begraafplaats herkenbaar zijn, zoals eenvoudig vormgegeven staande zerken in het gras ter weerszijden van een middenpad. De graftekens bezitten een collectieve betekenis door hun materiaalgebruik, eenvoudige vorm en situering voor het typische karakter van de begraafplaats. -Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex aan de Misterweg, de aanleg van de begraafplaats heeft ensemblewaarden met het baarhuisje en is door hoofdvorm, beplanting en zerken beeldbepalend aan de Misterweg. -Van cultuurhistorische waarde binnen de funeraire geschiedenis als gaaf en goed typologisch voorbeeld van een Joodse begraafplaats en vanwege de op de graftekens aanwezige genealogische gegevens. Als onderdeel van het complex van belang als uitdrukking van de aanwezigheid van een bloeiende Joodse gemeenschap in Winterswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)