Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elderse Molen in Mierlo

Molen

Geldropseweg 1
5731AA Mierlo (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1851


Beschrijving van Elderse Molen

Inleiding De "Elderse molen" staat aan de oostzijde van de weg Geldrop - Helmond en is in 1851 gebouwd als grondzeiler met conische bakstenen romp. In een latere fase is de Elderse molen verhoogd en van een berg voorzien. De berg is in 1941-1943 vervangen door een ronde woning. De Elderse molen heeft geen versieringen. Omschrijving De als bergmolen uitgevoerde bakstenen bovenkruier is in 1851 gebouwd als grondzeiler. Bij een latere verhoging tot bergmolen werd de romp met een nagenoeg cylindrisch bakstenen gedeelte verhoogd. De molen bestaat uit vijf verdiepingen. De houten kap is op het houten beschot voorzien van een asfaltbedekking (oorspronkelijk dakleer). De kap wordt gekruid met een kruibok aan een houten staartwerk. In de kap ligt een houten bovenas welke voorzien is van een gietijzeren kop. De molen bezit twee stalen roeden welke oud-Hollands zijn opgehekt. Op het bovenschijf en de steenkuipen na, is het gaande werk met 1 koppel blauwe 17der stenen, in de molen compleet aanwezig. Waardering De Elderse molen uit 1851 heeft historische betekenis als monument van bedrijf en techniek, de aanwezigheid van de rudimentaire molenbiotoop genereert landschappelijke en historische belevingswaarden, de gaafheid van het casco alsook van grote delen van het interieur en inrichting dragen bij aan het bouwhistorisch belang van het object. Voorts zijn bouwtechnische en bouwhistorische waarden aanwezig doordat de molen als representant van een ronde stenen grondzeiler-korenmolen ooit tot bergmolen is verhoogd. Op basis van deze karakteristieken bezit de Elderse molen te Mierlo cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt het object algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523426
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Elderse Molen / De Ellenaar
Elderse Molen
Elderse Molen
Basisgegevens
Plaats Mierlo
Bouwjaar 1851
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 24,7 m
Functie voormalige korenmolen
Bestemming  Voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf
Monumentnummer  523426
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

De Elderse Molen of De Ellenaar is een ronde stenen molen die zich bevindt aan de Geldropseweg 1 te Mierlo.

Deze beltmolen is gebouwd in 1851 en deed dienst als korenmolen. Later is ze omgebouwd en verhoogd tot beldmolen, waarbij de conische romp voorzien werd van een cilindrische verhoging.

De molen werd reeds voor de Tweede Wereldoorlog buiten bedrijf gesteld en raakte in verval. Ze werd in 1939 gekocht door de industrieel A.L.M. van de Lande. In 1941 volgde een uitwendige restauratie en het lag in de bedoeling de molen als molenmuseum in te richten, maar uiteindelijk ging de eigenaar erin wonen.

Nadat de molen weer in handen van een andere eigenaar kwam trad sinds de jaren 80 van de 20e eeuw weer verval op en gebeurde er niets aan restauratie. In 2006 werden de roeden doorgeslepen en werd ook de staart, of wat daarvan over was, verwijderd. In 2008 werd de kap verwijderd en vervangen door een noodkap.

Het verval kon mede optreden doordat de molen pas in 2003 op de Rijksmonumentenlijst is terechtgekomen.

Externe link

  • Chris Kolman [et al.], Elderse Molen in: Monumenten in Nederland - Noord-Brabant, Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders Uitgevers, Zeist/Zwolle, 1997, blz. 249Monumenten in de buurt van Elderse Molen in Mierlo

Standerdmolen Mierlo

Dorpsstraat 147
Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Molen. Halfgesloten standaardmolen.

Oude Raadhuis

Dorpsstraat 134
Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit 1806. Het pand is enigszins terzijde ..

Heilige Luciakerk

Heer van Scherpenzeelweg 19
Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding St. LUCIAKERK, gebouwd in neogotische stijl tussen 1856 en 1858 naar ontwerp van H.J. van Tulder. De kerk staat op de plek van de..

Calvarieberg op het kerkhof

Heer van Scherpenzeelweg 19
Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: Op het kerkhof bij de St. Luciakerk bevindt zich een geheel uit natuursteen opgetrokken CALVARIEBERG die in 1919 werd gebouwd do..

Patronaat

Heer van Scherpenzeelweg 14
Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding PATRONAAT, gebouwd rond 1920, met een toneelzaal. De deuren zijn vernieuwd rond 1960. De ruimte is heden in gebruik als horecagel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)